Styreleder Carl Henric Svanberg i Volvo har det norske oljefondet som storaksjonær. (Foto: Volvo A)
Styreleder Carl Henric Svanberg i Volvo har det norske oljefondet som storaksjonær. (Foto: Volvo A)

Norges Bank krever ennå ikke styreplass i alle store selskaper med høyt norsk eierskap. Norge er en av de tre største aksjonærene i de  finske treforedlingskonsernene Stora Enso, UPM og Svenska Cellulosa(SCA). Norge Banks Investment Management er en av tre store aksjnonærer i Volvo AB, med   tidligere Ericsson-sjef Carl Henric Svanberg som styreleder.

Inn i nordiske selskaper

-Som minoritetsaksjonær i mer enn 9.000 selskaper har vi ikke funnet det som naturlig å ta del i selskapenes styrer. Vi har imidlertid tett dialog med selskaper der vi har høy eierandel. I tillegg prioriterer vi å delta i enkelte nominasjonsprosesser gjennom å være i valgkomiteereller ha direkte dialog med styrets leder. I Sverige deltar vi i valgkomiteene i SCA og Volvo, sier kommunikasjonsansarlig Thomas Sevang i Norges Banks Investment Management

Nordens største på  avispapir

Stora Enso Oy, Nordens støste produsent av avispapir og produsent av biodisesel, har oljefondet som en av selskapets tre største  aksjonær. Den norske staten er i skrivende stund største eier i Stora Enso sammen med sin amerikanske investeringspartner BlackRock. Men NBIM tilbys ikke styreplass i Stora når innstillingen til valg av nye styremedlemmer er klar. Ont blod mellom Marcus Wallenberg jr. og den norske staten( ref. Kjell Inge Røkke) atter at svenskene trakk seg ut av Aker Holding, kan være en a årsaken.

Krever ikke styreplass

Styret i Stora Enso ser slik ut det kommende året: Gunnar Brock (Chairman of the Board of Directors of Stora Enso), Juha Rantanen (Vice Chairman of the Board of Directors of Stora Enso), Kari Järvinen (Managing Director of Solidium Oy), and Marcus Wallenberg (Chairman of the Board of Directors of FAM AB). Kari Järvinen er Chairman of the Nomination Board,sier Ulrika  Lilja, EVP, Global Communications i Stora Enso til Nordens Nyheter. Norges Bank haraltsåikkekred styreplassi finsk-senske stora EnsoStora Enso , som er enledende produsent av biodrivstoff og papir,har 27 000ansatte i 35 land. Omsetningen i 2014 ar EUR 10.2milliarder. Stora Enso-aksjen ernotertpå NASDAQ OMX Helsinki (STEAV, STERV) ogStockholm (STE A, STE R),samti USA.

Fondet mer aktivt

Norges Bank Investment Management vil støtte aksjonærforslaget som skal til avstemning på generalforsamlingene til BP og Royal Dutch Shell.I forslaget ber aksjonærene om mer informasjon om risiko og muligheter knyttet til klimaendringer. Det er foreslått at informasjonen skal være en del av den årlige rapporteringen fra 2016.

– Som en langsiktig investor mener vi at identifisering av mulige fremtidige utfall av klimareguleringer, prising av karbonutslipp og  miljøforhold er nyttig for å støtte den strategiske forretningsdriften. Derfor støtter vi forslaget, sier Chief Investment Officer Equity Strategies  Petter Johnsen i Norges Bank.

-I tråd med vårt forventningsdokument om klima mener vi at et selskaps styre bør anerkjenne viktigheten av å integrere utfordringer og muligheter knyttet til klimaendringer i planleggingen av investeringer og håndteringen av risiko. Styret bør også sørge for at  ansvarsforholdene i organisasjonen er klart definerte. Vi berømmer styrene i BP og Royal Dutch Shell for at de anbefaler støtte til  aksjonærforslaget.

-Vi anser at aksjonærforslaget støtter opp under vårt eget arbeid på dette området. Klima og mulig finansiell risiko knyttet til dette har vært en viktig del av vår ansvarlige forvaltningsvirksomhet i mange år.

-Dette er første gang vi på forhånd publiserer hvordan vi kommer til å stemme på generalforsamlinger. Vi kommer til å gjøre dette forutvalgte selskaper og for noen prinsipielle forhold vi legger særskilt vekt på. Dette er i tråd med vår strategiplan, hvor det står at vi vilpublisere hvordan vi kommer til å stemme før generalforsamlingen for å øke åpenheten og oppfordre til initiativer som kan styrke  stemmegivningsprosessen, sier Petter Johnsen.

Sverker Martin Løøf er styreleder i SCA,der oljefondet er stor aksjonær(Foto:SCA)
Sverker Martin Løøf er styreleder i SCA,der oljefondet er stor aksjonær(Foto:SCA)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*