Sukhoi Superjet produseres av russere og italienere i samarbeid,( Foto Sukhoi Holding)
Sukhoi Superjet produseres av russere og italienere i samarbeid (Foto Sukhoi Holding)

Det italienske teknologiselskapet Finmeccanica Spa er hovedårsaken til president Vladimir Putins store interesse for Italia. Han ønsker tilgang til mer europeisk teknologi. Societa Anonima Nieuport- Macci som selskapet opprinnelig het, har produksjon av forsvars-og sikkerhetsutstyr, helikoptre, jagerfly samt sivile passasjerfly i samarbeid med europeere og russerne. Alenia Aermacci, som eies av Finmeccanica, eier 25 prosent av den russiske flyprodusenten Sukhoi, med Sukhoi Holding som igjen eier av 75 prosent. Oljefondet satser 709 millioner kroner i Finmeccanica og eier 1,75 prosent. Sammen med BlackRock er NBIM nest største eier.

Norge på eiersiden

Den italienske staten eier 30,2 prosent av Finmeccanica , mens Norges Banks Investment Management og amerikanske BlackRock tilsammen har 2,81 prosent av selskapet, og er som nevnt nest største aksjonær. Libyan Investment Authority har 2,01 prosent av det italienske selskapet. Dermed kan man antyde at NATO-sanksjonene mot Russland lekker som en sil, mens det kanskje er bra for forholdet til Europa at det italiensk-russiske samarbeidet forsetter.

Teknologisk samarbeid

Sukhoi Civil Aircraft Company eies med 75 prosent av Sukhoi Holding (et UAC Company) og eier en en aksje. Det italienske mekaniske flymotorprodussenten Alenia Aermacchi (Finmeccanica Spa) eier 25 prosent og har en aksje. Selskapet ble dannet 7. april ble 2009 etter at russiske Sukhoi Civil Aircraft ble grunnlagt i år 2000 for å utvikle nye regionale flyprosjekter. Selskapene har ansvaret for utvikling, sertifisering og produksjon av passasjerflyet SSJ100 og står for markedsføring, og salg i Russland, Kina, India, Midtøsten og Sørøst-Asia. med hovedkontor i Moskva. Sukhoi Civil Aircraft har en avdeling sitter i russiske byen Komsomolsk-on-Amur. Sukhoi Superjet 100 er hovedprosjektet i selskapet. Dette er årsaken til president Vladimirs Putins besøk i italia. Hele 30 prosent av Finmeccanicas produksjon består av forsvarsmateriell, og produksjon av helikoptre står for 29 prosent.

Militær teknologi

Alenia Aermacchi og datterselskaper har ca 12.000 ansatte. Selskapet har satt opp et omfattende nettverk av joint ventures og produkt- og program partnerskap som SCAC med Sukhoi, for å utvikle Sukhoi Superjet 100, som er en ny serie av regionale jetfly med 75-100 seter. Selskapet samarbeider også med Eurofighter, og det britiske BAE Systems og det tysk-spanske Airbus Defence and Space, for byggingen av tomotors overlyds Eurofighter Typhoon. Alenia Aermacchi er også ansvarlig for utviklingen av de spesielle versjoner av ATR for maritime patruljefly og anti-ubåt krigføring. I tillegg er Alenia Aermacchi en strategisk partner til Boeing som produkuserer sentrale deler av den nye 787 Dreamliner som Norwegian har kjøpt, skriver Nordens Nyheter i en analyse.

Besøkte Italia

To dager etter G7-toppmøtet da Barack Obama snakket om isolasjon av Russland, reiste president Vladimir Putin til Italia. Italienerne inviterte Putin selv, og det skulle være underlig hvis Moskva ikke nyttet deres ønske om å opprettholde forbindelser med Russland trass i USAs press, skriver den russiske avisen «Vzgljad».  Det er Putins tredje besøk i Italia på et halvt og ett år, og det er den andre reisen siden  konflikten med Vesten ifølge den russiskdominerte nettaviseen sputniknews.com

Teknologisk samarbeid

Hovedårsaken til  president Vladimir Putins besøk i Italia er selvsagt samarbeidet om teknologi.  Det russiske passasjerflyet SSJ100, som er et 100 seters regionalt jetfly, er utviklet og bygget av russiske Sukhoi Civil Aircraft Company (SCAC), i samarbeid med den italienske teknologiprodusenten Alenia Aermacchi. Aeeroflot planlegger å kjøpe 100 Sukhoi Superjet Aeroflot og de første europeiske bestillingene har kommet fra Belgia.

Konsernsjef Mauro Moetti i italienske Finmeccanica Spa har fått nesten en milliard kroner fra oljefondet( Foto: Finmeccanica)
Konsernsjef Mauro Moetti i italienske Finmeccanica Spa har fått nesten en milliard kroner fra oljefondet( Foto: Finmeccanica)

Denne artikkelen har 1 kommentar

 1. Nils Petter Tanderø

  Åpent brev til generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO

  Sanksjonene mot Russland virker ikke etter hensikten. Nordens Nyheters reportasje om president Vladimir Putins besøk hos tidligere statsminister Silvio Berlusconi, viser at sanksjonene ikke virker etter hensikten. Årsaken er eierskap over grensene, der NATO-landene USA og Norge, sammen med den italienske staten er største eiere i den italienske våpenprodusenten Finmeccanica Spa. Dette selskapet samarbeider med russiske Sukhoi Holding om produksjon av sivile fly. Finmeccanica er med i produksjonen av jagerflyet Eurofighter, og dermed utgjør dette samarbeidet et problem for NATO.

  Med vennlig hilsen
  Erik Heming
  Militæranalytiker
  Oslo

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*