Gudrun Skyman på vei opp i svensk politikk med sitt feminisme-parti(Foto:SvT)
Gudrun Skyman på vei opp i svensk politikk med sitt feminisme-parti(Foto:SvT)

Statsminister Fredrik Reinfeldts regjeringsparti Moderata Samlingspartiet gjør et elendig valg og mister en representant i EU-parlamentet.I søndagens svenske EU-valg mistet Reinfeldts Moderaterna én representant (13,6 prosent) og fikk dermed tre representanter til EU-parlamentet. Socialdemokraterna ble største parti med seks representanter (24,4 prosent av stemmene), mens Miljøpartiet seilte opp som en vinner på andreplass med tre representanter (15,3 prosent) til Parlamentet i Strasbourg og Brussel.

Fikk ti prosent

Det omstridte, innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna fikk 9,7 prosent av stemmene og partiet Feministisk Initiativ med Gudrun SKyman som leder(5,3 prosent) og dermed blir blir begge for første gang representert i EU-parlamentet.

– Vi kan konstatere at det har gått fantastisk bra, sier Jimmie Åkesson i Sverigedemokraterne, ifølge Tidningarnas Telegrambyrå.Sverige holder riksdagsvalg i september, og eksperter og kommentatorer følger EU-valget nøye for strømninger før valget til ny nasjonalforsamling.Professor Jonas Hinnfors ved Göteborgs universitet mener EU-valget vil smitte over på riksdagsvalget. Han sier til TT at tipset er at med et så stort tap blir tapsstempelet vanskelig å vaske bort, sier han til TT. Miljöpartiets store framgang blir lagt merke til i hele Norden.

Fransk ytre høyre

Marine Le Pen i Nasjonal front er på hugget etter EU-valget i Frankrike. Hun knuser både president François Hollandes sosialister og de konservative, og hun mener det må få konsekvenser for den nasjonale politikken.

– Det er uakseptabelt at nasjonalforsamlingen skal fortsette å være så lite representativ for det franske folk, sier Le Pen og har samlet rundt 26 prosent av stemmene fra sin plass på ytre høyre fløy i Frankrike.

– Dette valget er en ny alarm, et sjokk, et jordskjelv rettet mot alle politikere i dette landet, og de må reagere, sier Frankrikes ferske statsminister Manuel Valls. EU-skeptikere fra både høyre og venstre fløy bykser fremover flere steder i Unionen, selv om det fortsatt er de tradisjonelle blokkene av konservative og sosialdemokrater som er størst i EU-parlamentet.

Rød-grønt flertall

– Det er en dårlig dag for EU når et parti med et så åpenbart rasistisk og antisemittisk program får så mange stemmer. Og det er ikke det eneste landet, sier avtroppende president i EU-parlamentet Martin Schulz om Nasjonal front. EU-valget viser at vi kan få et rød-grønt svensk flertall der Socialdemokraterna og Miljøpartiet danner regjering med støtte av Gudrun Skymans feministparti, skriver Nordic News. Et annet scenario er at Sverigedemokratene får ti prosent av stemmene og kommer på vippen med et knapt borgerlig flertall, sier svenske politiske ekspoert til Nordens Nyheter.

Stefan Løfven (S) kan overta regjeringemakten i Sverige i høst(Foto:Wikipedia)
Stefan Løfven (S) kan overta regjeringemakten i Sverige i høst(Foto:Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*