Stortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre(Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre)

PRESSEMELDING – 18. OKTOBER 2021Undersøkelse fra Polestar og Hydro viser at forbrukere forventer miljøvennlig transport ved levering av varer – samarbeid er nøkkelen for å lage klimanøytrale kjøretøy fra A-Å En undersøkelse fra Polestar og Hydro viser at forbrukere forventer miljøvennlig transport ved levering av varer – samarbeid er nøkkelen for å lage klimanøytrale kjøretøy fra A-ÅEn ny undersøkelse fra InFact, på vegne av Polestar og Hydro, viser at 30% av landets befolkning handler mer på nett som følge av pandemien. For Oslo er tallet nesten 40%.1 av 4 returnerer varene ofte eller iblant. Samtidig er kun 5,8% positive til selv å betale en klimaavgift. Kundene forventer å kunne velge miljøvennlig transport hjem ved bestilling, hvis de ikke henter pakken selv.I Oslo alene er det mål om å kutte 95% av alle utslipp innen 2030. Samtidig er 47% av utslippene i samme by fra transport. Det haster å sikre at bærekraft og enkel mobilitet spiller på lag for å nå målene.Forrige uke møttes Polestar, Hydro, Oda og IKEA, samt politikere fra borgelig og rødgrønn side*, for å diskutere muligheter og utfordringer ved mer miljøvennlig mobilitet i bybildet.- Miljøvennlig transport handler både om å kutte utslippene fra eksosrøret gjennom elektrifisering, og om å få ned utslippet fra produksjonen av kjøretøyene. Da spiller det en rolle hvor materialene kommer fra, hvordan de er laget og om de kan resirkuleres. Da er det viktig at kjøretøyene også blir designet for resirkulering og gjenbruk i fremtiden. For å få til dette må eksperter innen ulike felt gå sammen om målet, sa Eivind Kallevik, konserndirektør for Hydro Aluminium Metal.

Bærekraftig fremtid

– Vi har ikke alle løsningene i dag, men samarbeid mellom næringslivsaktører vil bidra til at vi når våre ambisjoner og målet om en mer bærekraftig fremtid. Samspillet mellom næringslivet og gode rammer fra politikerne, er raskeste vei for å nå forbrukernes forventinger, sa Teodor Beckström, Service Fulfillment Operations Manager i IKEA.Generasjonsbestemte holdninger til politiske virkemidlerDen nye undersøkelsen fra Hydro og Polestar viser at hele 1 av 3 mellom 18-29 år mener politisk bestemt utslippsfri transport er viktig for å gjøre hjemleveringer mer miljøvennlige. Kun 5% av de over 65 år som mener det samme. Det er tydelig at den yngre generasjonen forventer at myndighetene tar ansvar for miljøspørsmål på et helt annet plan. Spørsmålet er om politikerne henger med på dette generasjonsskiftet.- Vi ser et tydeligere engasjement og krav fra de yngre generasjonene, det er de som etterspør grønnere løsninger av tjenester og varer. Vår oppgave som politikere er å tilrettelegge for at de oppnår sine grønne ambisjoner. Samarbeid er nøkkelen her, og vi må jobbe med næringslivet for å enda bedre kunne tilrettelegge for denne miljøvennlig-sultne generasjonen, sa Mathilde Tybring-Gjedde, Stortingsrepresentant for Høyre.Bærekraftig transport starter i design- og produksjonsfasenEt viktig spørsmål som ble adressert i panelsamtalen var hvordan man kan stimulere til samarbeid og innovasjon rundt bærekraftige transportløsninger som faktisk fungerer i bybildet. I den anledning viste Polestar og Hydro frem el-lastesykkelen Re:Move, laget gjennom et digitalt samarbeid under pandemien av Polestar, Hydro og CAKE. Sisteledds-transportmiddelet er designet av den anerkjente industridesigneren Konstantin Grcic og initiert av Wallpaper Magazine.- Vi har et helt tydelig mål om å lage en bil som er klimanøytral når den forlater fabrikken innen 2030. Re:Move er et eksempel på en nyskapende løsning for mer effektiv og miljøvennlig transport og levering av varer. Samarbeid som dette, vil muliggjøre ambisiøse mål. Eksperter på ulike felt, som sammen finner løsninger for fremtiden er nøkkelen, sa Petra Pettersson, fra bærekraftsavdelingen i Polestar.

Deltagere i panelsamtalen

*Deltakere panelsamtaleIKEA v/Teodor Bäckström, Service Fulfillment Operations ManagerOda v/Stian Stamrud, Fleet ManagerHydro v/Eivind Kallevik, EVP og Head of Aluminium Metal i HydroPolestar v/Petra Pettersson, Global Sustainability PolestarStortingsrepresentant Mathilde Tybring-Gjedde (H)Stortingsrepresentant Andreas Sjalg Unneland (SV)ReferanserKlimastatistikk – Miljøstatus – Oslo kommuneOm Re:Move prosjektetRe:Move ble skapt digitalt under pandemien for å inspirere til å tenke nytt rundt bærekraftig mobilitet. Den nytenkende elektriske lastesykkelen er resultatet av tett samarbeid mellom Hydro, Polestar og CAKE, designet av den anerkjente industridesigneren Konstantin Grcic, initiert av Wallpaper. Re:Move er fullt resirkulerbar og laget av lavkarbonaluminium produsert med fornybar energi.

Referanser

Klimastatistikk – Miljøstatus – Oslo kommune

Om Re:Move prosjektet

Re:Move ble skapt digitalt under pandemien for å inspirere til å tenke nytt rundt bærekraftig mobilitet. Den nytenkende elektriske lastesykkelen er resultatet av tett samarbeid mellom Hydro, Polestar og CAKE, designet av den anerkjente industridesigneren Konstantin Grcic, initiert av Wallpaper. Re:Move er fullt resirkulerbar og laget av lavkarbonaluminium produsert med fornybar energi.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*