Partileder Ulf Kristersson kan åpner for Sverigedemokratene i Riksdagen( Foto: Moderata Samlingspartiet)

Sveriges statsminister Stefan Löfven går av. Initiativet til at han ble sparket ble tattt av Vänsterpartiet, som har vært regjeringens allierte frem til nå. Dermed er det politiske spillet i Sverige flyttet et skritt til høyre og Ulf Kristersson fra Moderaterna (H)kan åpne for et samarbeid med Sverigedemokratene, som kan minne om det norske Fremskrittsapartiet, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Kan åpne for Sverigedemokratene

Det er liten tvil om at den moderate Ulf Kristersson kan åpne døren for JImmy Åkessons Sverigedemokratene. Dette partiet har etter sigende sitt opphav i svenskenes brune forhistorie og flirt med de tyske nazistene. Men det er ikke mye ved Jimmy Åkesson som minner om Adolf Hitler eller Herman Gøring. Han er for smart for å prøve å lure gamle tanter i Skåne. Han har fått med seg mange partimedlemmer fra Moderaterna, som stemmer på Jimmy ved valget høsten 2022.

Historisk endring

Det er en historisk endring som har funnet sted i svensk politikk. Svenskene har tradisjonelt vært sosialdemokrater hele sitt liv , men nå kan en og annen gammel «sosse» legge sin stemme på Jimmy Åkesson. Har vi grunn til å frykte Jimmie Åkesson og hans kampaner i nabolandet over grensen? Vi tror ikke det fordi den godeste Jimmy er en meget fornuftig mann. Men det sa mange om Hitler også før det var for sent. Men Åkesson har rett i at det må satses mye mer på den svenske «polisen» slik at man får slutt på gjengkriminaliteten i Sverige. Sylvi Listhaug var tidlig ute med å reise til Sverige , da den kriminelle uroen var på sitt verste nord for Stockholm. Men innvandringen til Sverige og Norden har vært et problem og dette faktum ligger bak fremgangen for Sverigedemokratene. Det er ikke å fornekte av Carl I Hagen, Sylvi Listhaug og Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre har innsett dette.

Det er som før krigen

Den nordiske utenrikspolitikken likner situasjonen i Norden før krigen. Norge i NATO var en genistrek av tidligere statsminister Einans Gerhardsen, mens svenskene har tatt til vettet og meldt seg inn i EU. Men en felles nordisk sikkerhetspolitikk som inkluderer Finland, er viktig for det nordiske cyber-forsvaret. Vi tror ikke Sverige er moden for å bli medlem i NATO under Jens Stoltenbergs tid, men det er viktig å bygge opp et felles forsvar mot Russland som ikke er til å stole på i utenrikspolitikken. Tyskland og Sverige samarbeidet under andre verdenskrig. NATO og EU har fått et godt grep over Øst-Europa, i områder der nazistene herjet som verst. Vi bør tilgi hverandre utenrikspolitiske dumheter under krigen. Vi burde bygge opp et felles forsvar i Norden . Jens Stoltenberg har gjort en utmerket jobb i Nato og sarbeider godt med Sveriges forsvarsminister Peter Hultquist. Det nye er at Jimmy Åkesson er blitt stueren i svensk politikk. Ulf Kristersson er en naturlig svensk statsministerkandidat, med en Åkesson som banker på den svenske politiske døren for fullt, skriver Norddens Nyheter i en politisk kommentar.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*