President Joe Biden kritiserer Russland(Foto: White House)

FN (AP) – Ukrainas president la frem en detaljert sak mot Russlands invasjon i FN og krevde straff fra verdens ledere i en tale holdt bare timer etter at Moskva ga en ekstraordinær kunngjøring om at de ville mobilisere noen reservister for krigsinnsatsen.

Bæret av en motoffensiv som har tatt tilbake deler av territoriet som russerne tok, sverget Volodymyr Zelenskyy i en videoadresse onsdag at styrkene hans ikke ville stoppe før de hadde gjenvunnet hele Ukraina.

«Vi kan returnere det ukrainske flagget til hele vårt territorium. Vi kan gjøre det med våpenkraft, sa presidenten i en tale holdt på engelsk. – Men vi trenger tid.

Videotaler av Zelenskyy i en olivengrønn T-skjorte har blitt nesten vanlig. Men denne talen var en av de mest etterlengtede på FNs generalforsamling, der krigen har dominert.

Temaet dukket opp i taler fra ledere fra hele verden som beklaget invasjonen. President Joe Biden kritiserte Russland i skarpe ordelag.

Vil utslette Ukraina som stat

«Denne krigen handler om å utslette Ukrainas rett til å eksistere som en stat, enkelt og greit, og Ukrainas rett til å eksistere som et folk. Hvem du enn er, uansett hvor du bor, hva enn du tror, ​​det burde få blodet ditt til å kjøle, sa han. «Hvis nasjoner kan forfølge sine imperialistiske ambisjoner uten konsekvenser, setter vi alt denne institusjonen står for i fare. Alt.»

Krigen vil forbli i sentrum på samlingen torsdag, når Sikkerhetsrådet planlegger å ta opp saken.

Russland har ennå ikke hatt sin tur til å tale på samlingen.

Putin, som ikke deltar i generalforsamlingen, har sagt at han sendte sine væpnede styrker inn i Ukraina på grunn av risiko for landets sikkerhet fra det han anser som en fiendtlig regjering i Kiev; å frigjøre russere som bor i Ukraina – spesielt dens østlige del av Donbas – fra det han ser på som den ukrainske regjeringens undertrykkelse; og å gjenopprette det han anser som Russlands historiske territorielle krav på landet., skriver Associated Press fra News York.

(Oversettelse: Erik Heming.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*