Tyskland leder beredskappstyrke i Europa(Foto: Bundeswehr)

Søndag (1. januar 2023) tar Tyskland ledelsen av NATOs militære styrke med høyest beredskap, og setter tusenvis av tropper i beredskap og klare til å deployeres i løpet av få dager. NATOs Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) ble opprettet i 2014 i kjernen av en styrket NATO Response Force, etter Russlands ulovlige annektering av Krim og kriser i Midtøsten. Tyskland tar over Tyskland overtar etter Frankrike, som ledet styrken i 2022. Som svar på Russlands fullverdige invasjon av Ukraina i februar i år, utplasserte NATO elementer fra VJTF til Romania på enhetens første kollektive forsvarsoppdrag noensinne.

«Tyskland er et viktig alliert, og vi takker Tyskland for å lede VJTF i 2023, sa NATOs talsperson Oana Lungescu. «Når Russlands ulovlige krig i Ukraina fortsetter å true fred og sikkerhet i Europa, må det ikke være noen tvil om NATOs vilje til å beskytte og forsvare hver tomme av alliert territorium. VJTF er NATOs første responder og en sentral del av vårt kollektive forsvar. Tysklands lederskap er et sterkt uttrykk for dets engasjement og evner, sa Lungescu.

Oana Lungescu, pressetalskvinne i NATO( Foto: NATO Int.)

VJTF er det høyeste beredskapselementet i NATOs responsstyrke. VJTF-ledelse og medlemskap roterer årlig blant allierte. I 2023 vil VJTF landstyrker omfatte rundt 11 500 tusen tropper, med Panzergrenadierbrigade 37 i kjernen. Totalt vil ni NATO-allierte (Belgia, Tsjekkia, Latvia, Litauen, Luxembourg, Tyskland, Nederland, Norge, Slovenia) bidra. Blant de store enhetene er Tysklands Panzerbataillon 393, Artillerielehrbataillon 345, Versorgungsbataillon 131 og Transporthubschrauberregiment 30. For første gang leder Tyskland også VJTFs utpekte spesialstyrkekommando.

Generalsekretær Jens Stoltenbereg takker NATO-styrker for innsatsen før Nyttår 2022.

Lys for Ukraina

Onsdag (21. desember) sluttet NATO-hovedkvarteret i Brussel, Belgia seg til andre internasjonale landemerker og slo av lysene kl. 20.00 lokal tid i solidaritet med Ukraina. Initiativet er en del av kampanjen «Lys for Ukraina» lansert av Utenriksdepartementet i Ukraina, sammen med United 24-plattformen. Den vil vare frem til 31. desember 2022. Målet er å skaffe midler til generatorer for ukrainske sykehus og å rette verdens oppmerksomhet på situasjonen i Ukraina, spesielt de storstilte strømbruddene forårsaket av Russlands massive streiker på kritisk infrastruktur, og etterlater befolkningen. under vanskelige forhold, uten strøm eller rennende vann, ettersom vinteren skrider frem.

NATO-allierte hjelper Ukraina med å opprettholde sine rettigheter til selvforsvar, nedfelt i FN-pakten. Enestående støtte har allerede blitt levert til Ukraina, inkludert utstyr for å reparere energinett, vinterklær, drivstoff og generatorer. På NATOs utenriksministermøte i Bucuresti i november bekreftet de allierte sin fortsatte støtte til Ukraina og ga ytterligere løfter som en del av NATOs omfattende bistandspakke for Ukraina, skriver Nordens Nyheter. Kilde NATO.Int. Det hører med til historien at Sverige overtar formannskapet i EU fra janiar 2023. Dermed minner dagens sikkhetspolitiske situasjon på forholdet mellom de nordiske land før andre verdenskrig. Men idag samordner generalsekretær Jens Stoltenberg og NATO det sikkerhetspolitiske samarbeidet i Norden i samarbeid med USA. Tryggere kan ingen være, skriver redaktør Nils Petter Tanderø i Nordic News og ønsker alle avisens lesere et riktig Godt Nytt År, på svensk, finsk eller norsk.

(Oversettelse Erik Heming.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*