Finansminister Wolfgang Schäuble i Tyskland, sdvarer Storbritannia mot å forlate EU( Foto: Bundesregiering.e)
Finansminister Wolfgang Schäuble i Tyskland, sdvarer Storbritannia mot å forlate EU( Foto: Bundesregiering.de)

Wolfgang Schäuble, Tysklands finansminister, advarer sin britiske kollega George Osborne, om tøffe forhandlinger om britene velger å forlate EU under folkeavstemningen St. Hans.  Schäuble, som er en av de sterkeste stemmene i europeisk politikk, advarer på det sterkeste mot at Storbritannia forlater den europeiske unionen i for av en Brexit, skriver Nordens Nyheter. Schäuble bekrefter at Tyskland ikke vil godta en handelsavtale med Storbritannia etter norsk modell, etter en eventuell Brexit, og han sier at Storbritannia vil kreve fortrinnsrett for en handelsavtale uten bevegelsesfrihet for mennesker uten behov for at Storbritannia bidrar til EU`s budsjett. Den tyske finansministeren, kjent for sine stadig endrede forhandlingsposisjoner, sier til tyske Die Welt Online at han vil at Storbritannia skal forbli i EU uten at han dermed ønsker å påvirke den britiske debatten. Men han legger til til at dersom Storbritannia skulle forlate EU, vil den videre prosessen ikke bli like lett, og dette tolkes som en klar advarsel til Storbritannia.

Vanskelig etter Brexit

The Treasury i London bekreftet at Mr Schäuble sier til finansminister Osborne at britenes forhandlinger med EU ville bli vanskelige etter en mulig Brexit. Finansministre fra hele verden var samlet i Washington denne helgen der et hovedtema var at Storbritannia kan komme ti lå søke å forlate EU i løpet av noen måneder. IMF skriver i en uttalelse at en Brexit vil påføre de britiske og europeiske økonomiene alrvorlig sade. Generaldirektør Christine Lagarde, i IMF sier at en Brexit, kan sette hele unionen i fare fordi andre land kan fristes til å melde seg ut. Vanskelighetene med Brexit forhandlingene vil bli forsterket som følge av valgene valget i Tyskland og Frankrike i 2017, et tema de europeiske finansministrene drøftet  på sidelinjen av de offisielle IMF.møtene Med høyrevridde populistiske parter i Europa vil dette kunne true en stabil  sentrumspolitikk og føre til at Storbritannia må betale en meget høy pris om landet forlater den europeiske union.

Katten rundt grøten

Mange europeiske tjenestemenn og ministre prøver å unngå emnet om hvordan unionn ville forhandle med Storbritannia etter en mulig Brexit, og håper pået ja til EU i folkeavstemningen i storbritannia St. Hans. Klaus Regling, leder av European Stability Mechanism(ESM), sier at kampanjen,som har som ambisjon å sikre full tilgang til det indre marked uten å akseptere fri bevegelse av mennesker «aldri tiligere har skjedd i Europa».

-Jeg er ganske sikker på forhandlingene vil ta en god stund – to år er ikke nok – slik at det skulle være flere år med høy usikkerhet, noe som ville ha en negativ innvirkning på den britiske økonomien, sier Regling. Den tøffe holdningen europeiske tjenestemenn og ministre tyr til når de blir konfrontert med mulighet for Brexit, undergraver med optimismen for en fremtidig europeisk økonomi. Boris Johnson, ordfører i London, sa lørdag at det ville være enkelt for Storbritannia å få en handelsavtale som den norske og samarbeide med andre EU-land med avtaler mellom regjeringer om sikkerhet og utenrikspolitikk. I et intervju med BBC sier han at Storbritannia ville være i en «sterk posisjon» dersom landet stemmer forå forlate EU fordi man på denne måten kunne tilbakeføre deet britiske bidrag til EU-budsjettet, og stoppe innvandringsbølgen som følge av de nåværende EU-reglene, skriver Nordens Nyheter.

Finansminister George Osborne is expecting a yes to the European unio in the Midsummer election( Photo. dIE tELEFRAPH. UK)
Finansminister George Osborne is expecting a yes to the European unio in the Midsummer election( Photo. dIE tELEFRAPH. UK)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*