Angela Merkel  krever helt  nye forhandlinger  med  Hellas  etter  folkeavstemningen( Foto:  Bundeskanzleramt)
Angela Merkel  er i samtaler med Hollande mandag kveld om Hellas fremtid( Foto: Bundeskanzleramt)

Etter grekernes rungende NEI i gårsdagens folkeavstemming – hele 61 % stemte mot avtalen – er reaksjonene fra finans- og EU-politisk hold dystre og pessimistiske. Landene som fra før av var skeptiske til å gi etter for gjeldskrav fra grekerne – i første rekke Tyskland, Finland, Nederland og Østerrike – er ikke akkurat forsonende i sine uttalelser til resultatet.

Finnene vil ikke gi etter

Finlands utenriksminister Timo Soini er svært klar når han sier at «det kan ikke være slik at når de stemmer i Hellas så kan de bestemme at andre EU-lands skattebetalere skal betale gjelden deres. Vi i Finnland har holdt oss til reglene, det har også de andre eurosone-landene. Nå skal ett land kunne bryte disse reglene og så få ettergitt konsekvensene av overforbruket? Hva med andre land i EU med økonomiske problemer – nå vil kanskje de også misligholde og reforhandle om ettergivelse?»

Merkel og Hollande i samtaler

Forbundskansler Angela Merkel som har et betydelig press på hjemmebane om å føre en hard linje overfor grekerne, er mandag kveld i samtaler med Frankrikes president Hollande. Tyske finansfolk og regjeringsmedlemmer har uttalt at nå må Tsipras komme lånegiverne i møte, ballen er på grekernes banehalvdel. Tsipras beskyldes også for å ha ført sine landsmenn bak lyset (fremført av blant annet Peter Sturm i Frankfurter Allgemeine) – han har lovet grekerne løsninger som er umulig å oppnå.

Tyskere og finner ønsker grexit

Ill: YouGov.com

I en meningsmåling utført av YouGov i slutten av juni, er det spurt om folks mening i syv nordeuropeiske land om Hellas bør forlate eurosonen, og hvorvidt det faktisk kommer til å skje.

Typisk nok viser det seg at tyskerne er de største tilhengerne av Grexit med 53 %, mens Finnene er en god nummer to med 47. Når det kommer til spådommen om det kommer til å skje, er også tyskerne høyt oppe med 56 %, men her er Danmark på topp (62 %) med Stor-Britannia på annenplass med 59 %. Norge og Sverige har ganske lik oppfatning med ca. 35 % som mener de bør forlate eurosonen, og ca. 48 % mener de faktisk kommer til å gjøre det.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*