SPD, som inngår i statsminister Angela Merkels koalisjonsregjering, fikk bare 15,8 prosent oppslutning i forrige måneds EU-valg. For fem år siden fikk partiet 27,3 prosent av stemmene. Tirsdag denne uken kan samarbeidsregjeringen i Tyskland mellom sosialdemokratene og CDU i oppløsning. Merkel kan likevel bli ny leder av Europakommisjonen selvom Mannfred Weber er det tyske folkepartiets kandidat, etter et godt valg.

Fikk størst oppslutning

Størst i det svenske EU-valget ble Socialdemokraterna, som fikk 25,1 prosents oppslutning. Moderaterna er så vidt større enn Sverigedeokraterna(SD )og fikk17,6 prosent av stemmene, noe som innebærer at partiet går opp fra tre til fire mandater etter EU-valget. Den tyske høyresiden gikk frem mindre enn ventet. Sosialdemokratenes tilbakegang i Tyskland har liten betydning for den svenske regjeringen som må følger et tilnærmet borgerlig budsjett etter lange forhandlinger med statsminister Stefan Løfven

Merkel eller Weber

Manfred Weber er en tysk ingeniør og politiker, som i 2004 valgt som medlem av Europaparlamentet. I 2014 ble han valgt som leder av Det europeiske folkepartiets gruppe, som gjorde det best av « de etablerte partiene» under EU-valget.. Foran valget til Europaparlamentet i 2019 er han som nevnt Det europeiske folkepartiets kandidat som Europakommisjonens president. Nå går både Donald Busk av som EU`s president og den viktige jobben som kommisjosnsleder blir også leder.

EU`s viktigste organ

Europakommisjonen er kanskje  Den europeiske unionens iviktigste institusjon. Den består av en kommissær for hvert medlemsland, og ledes av en president. Kommisjonen velges av Europaparlamentet og utnevnes av Det europeiske råd (stats- og regjeringssjefene). Dette er en viktigere jobb enn det å være EU-president. Både kommisjonspresidenten Jean Claude Junker og EU-presidenten Donald Tysk fra Polen går av i sommer. Kommisjonens oppgave er å fremme lovproposisjoner for EUs to lovgivende institusjoner, Europaparlamentet og Den europeiske unions råd (tidligere «ministerrådet»). Europakommisjonen skal dessuten sette de vedtatte lovene ut i livet.

Komisjonen er viktig

Europakommisjonen står selvstendig i forhold til medlemslandene. Den uttaler seg kritisk til medlemslandenes politikk og kan stevne dem for retten. Kommisjonen kalles på folkemunne«EU-traktatenes vokter». Dermed kan trolig Angela Merkel tenke seg å overta Europakommisjonen etter Jean Claude Junker når han går av til sommeren. Før EU tar sommerferie i august skal de ha valgt en ny president( Weber fra Tyskland) og en ny kommisjonsleder. Dersom Merkel velges til leder av kommisjonen får Tyskland neppe posten som EU-president. Weber er innstilt som tyskernes toppleder i EU, men regnes ikke som en kandidat som ikke kan ofres når det stormer på dekk.

Mario Draghi som joker

I oktober 2019 går italieneren Mario Draghi av som sjef i den europeiske sentralbanken (SB). Men allerede nå har spekulasjonene om hvem som skal overta startet. Tyskaren Jens Weidmann i ESB`s råd kan bli EU\s sentralbanksjef. Mario Draghi er dermed kandidat til vervet som EU-kommisjonsn sjef, eller han kan til og med bli president i EU etter Donald Tusk, for å blidgjøre russerne.

Marine Le Pen erklærte valgseier i Frankrike etter at de første valgdagsmålingene. Nasjonal samling i Frankrike fikk år en oppslutning på 23,5 prosent. President Emmanuel Macron med koalisjonspartier fikk 22,4 prosent. Macron er dermed neppe kandidat til vervet sosm president i EU eller i Kommisjonen. De grønne gjorde det best i valget, sammen med de nasjonalistiske partiene i Frankrike, Italia og Spania. Disse partiene får liten innflytelse på valget av president i EU og president for kommisjonen. En kandidat til et lederverv i EU er Italias tidligere sentralbanksjef Mario Draghi, som lenge har fungert som EU`s finansminister, og som går av som ESB-sjef i høst, skriver Nordens Nyheter i en kommentar etter EU-valget.

Hverken Merkel eller Macron gjorde det godt i EU-valget(Foto: EU)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*