Den svenske utenriksministeren Ann Linde fotografert av NATO under rådets møte 5. juli.

Den svenske regjeringen har invitert Finland og Tyrkia til Stockholm for et møte om NATO-avtalen neste uke, melder Aftonbladet. Dermed gir trolig Tyrkia opp motstanden etter Finland og Sveriges signering av NATO-avtalen i det Nordatlantiske Rådet 5. juli.

– Det er det første møtet basert på forliket som nå forhåpentligvis vil bli gjennomført, sier Beliz Celasin Rende, visedirektør for informasjon i det tyrkiske utenriksdepartementet til avisen.
Utenriksminister Ann Linde deltok på et møte i Det nordatlantiske råd (NAC) 5. juli 2022 i NATOs hovedkvarter i Brussel, hvor alle NATO-landene signerte tiltredelsesprotokollene for Sverige og Finland. Signeringen betyr at alle NATO-land kan gå videre og ratifisere protokollene, noe som muliggjør svensk og finsk medlemskap i NATO. Etter det Nordens Nyheter erfarer, møter altså repressentanter for den tyrkiske regjeringen statsminister Magdalena Andersson neste uke.

Ifølge Aftonbladets opplysninger gikk invitasjonen til Tyrkia og Finland fra Magdalena Anderssons statssekretær og NATO-forhandler Oscar Stenström i løpet av sommeren.

En tyrkisk delegasjon forventes å reise til Sverige 26. august, ifølge Beliz Celasin Rende, en av president Recep Tayyip Erdogans medarbeidere.

Ifølge opplysningene som er gitt til avisen, er det Tyrkias viseutenriksminister Sedat Önal og Ibrahim Kalin, utenrikspolitisk rådgiver for president Erdogan, som er invitert til møtet. Kalin har tidligere blitt beskrevet som presidentens «høyre hånd».

Pressetjenesten til det svenske UD skriver i en kommentar til Aftonbladet:

«Avtalen med Finland og Tyrkia inkluderer at vi skal møtes i en mekanisme for dialog mellom våre tre land. Et første møte for å diskutere etableringen av denne mekanismen er planlagt i nær fremtid.»

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*