Gasprom forventer at SIemens står for utbedring av Nordstream 1(Foto: Gazprom)

Reparasjonen av turbinen som forårsaket reduksjonen av Nord Stream 1-strømmene 16. juni ble fullført av Siemens Canada, men den etterlengtede returen av delen har ikke vært problemfri. Turbinen ble først sendt til Tyskland hvorfra den ikke ble lastet på en ferge til Helsingfors for å nå Nord Stream 1 på grunn av mangel på nødvendig dokumentasjon. Siemens Energy overleverte deretter de manglende dokumentene til Gazprom 24. juli, og Gazprom sa dagen etter at den tidligere identifiserte risikoen ikke er løst, og den venter på ytterligere støtte og avklaring fra Siemens.

Gazprom kunngjorde den 25. juli at den av tekniske årsaker vil avvikle en andre turbin ved kompresjonsstasjonene i Portovaya, noe som vil redusere strømmen til rundt 33 MMcmd fra 27. juli og utover. Kunngjøringen om en ytterligere reduksjon av strømmer i den største russiske gassforbindelsen til Europa førte til at den nederlandske TTF stengte på 52,4 dollar per million britiske termiske enheter (MMBtu) 25. juli – en økning på +5,8 dollar per MMBtu uke-til-uke.

Selv om Kremls pressesekretær Dmitrij Peskov uttalte at det ikke er planlagt en fullstendig stopp av gassforsyningen til Europa, er uttalelsen ikke altfor betryggende for europeiske land, og akkurat nå ser situasjonen ut til å være et uendelig spill med Russland som sikter. Usikkerheten og forvirringen rundt russiske strømmer og forstyrrelsene deres forsvinner ikke snart og vil derfor fortsette å støtte og presse opp gassprisene.

Tyskland og Europa
Tyskland, som er avhengig av russisk gass for 55 % av sine forsyninger, kunngjorde 22. juli et nytt skarpt mål om 95 % full gasslagring innen 1. november. Den tyske regjeringen delte samme dag ut en redningspakke på 15 milliarder euro til den tyske gassimportøren Uniper, som på grunn av reduksjonen i russiske strømmer ble tvunget til å kjøpe gass til høyere priser fra andre steder og anslås å ha løpt opp en totalt tap på €6,2 milliarder mellom 14. juni og 30. september.

Tyskland er for øyeblikket i andre fase av sin nødgassplan, og vi ser en potensiell risiko for å gå inn i tredje fase for første gang i landets historie. Dette vil bety at gassforsyningen ikke lenger er tilstrekkelig til å møte etterspørselen, så det kan være nødvendig å iverksette ikke-markedsbaserte tiltak for å sikre forsyningen til kritiske kunder. Vi kan se rasjonering av gassforsyningen, hvor reduksjonen først skjer i industrien, med husholdninger og kritiske institusjoner som mottar tilgjengelig gass. Mange tyske byer implementerer eller vurderer allerede energisparetiltak. Augsburg har for eksempel senket temperaturen i sine offentlige bassenger og sjekker hvilke trafikklys som kan slås av og vurderer også å begrense oppvarmingen i offentlige bygg. Forrige måned lanserte den tyske økonomiministeren Robert Habeck en kampanje som instruerte innbyggerne til å ta kortere dusjer, øke kjøleskapstemperaturen med 1 grad celsius og isolere hjemmene deres bedre.

Bortsett fra Russland tar Tyskland for tiden gass fra Norge, Nederland og Belgia. De samlede gassstrømmene til Tyskland fra disse tre landene var 23. juli 255 dager. I juni i år var gjennomsnittlig forbruk 102 MMcmd mot 140 MMcmd i juni 2021. Denne reduksjonen er et resultat av reduserte russiske strømmer, men også høye priser.

Nord-Makedonia, som også er sterkt avhengig av russisk gass, forventes å erklære en energikrise neste måned, slik at regjeringen kan kunngjøre ytterligere tiltak og støtte.

Sølvforinger
Det er imidlertid noen gode nyheter for det europeiske gassmarkedet – nemlig det er allerede tre flytende lagrings- og regasifiseringsprosjekter (FSRU) som har nådd en endelig investeringsbeslutning (FID) og startet bygging, inkludert Wilhelmshaven FSRU i Tyskland, Paldiski LNG i Estland og Eemshaven FSRU i Nederland.

Ser vi på tidligere prosjekter, tar det vanligvis mellom seks måneder og tre år etter FID for små FSRUer å starte opp – Paldiski LNG flytende terminal er allerede bekreftet som planlagt for å fullføre arbeidet i november.

Bortsett fra politikk rettet mot å redusere europeisk gassetterspørsel, ser EU også på ytterligere forsyninger, med hjelp fra Nigeria, Egypt, Israel og Kypros. Strømmene fra Transmed-rørledningen til Europa 23. juli var på 60,42 MMcmd, som er en reduksjon på 40 MMcmd uke-til-uke, potensielt forårsaket av algeriske oppstrøms produksjonsbegrensninger.

Norsk gasseksport
Norske gassstrømmer fortsetter å være på sunne nivåer og forventes å holde seg slik i flere uker med kun lettere vedlikeholdsarbeid planlagt i august – strømmene er på 332,5 MMcmd per 26. juli. Gitt all usikkerheten angående russiske strømmer, kunngjorde EU den 21. juli sin plan om å kutte europeisk gassforbruk med 15 %, men ble møtt med mye motstand fra medlemmer inkludert Spania, Portugal, Italia, Polen og Ungarn.

USA – LNG-strøm øker
Henry Hub-gassprisen satte seg på $8,7 per MMBu den 25. juli på grunn av ytterligere kutt i Nord Stream 1-forsyningen til Europa og en oppadgående trend av gass-for-kraft-etterspørsel for kjølebruk i løpet av den stormende sommeren. Det er rapportert at dagens gass-for-kraft-etterspørsel anslås å være gjennomsnittlig rundt 40 milliarder kubikkfot per dag (Bcfd) i slutten av juli, og USA kan kreve mer innenlandsk gassforbruk i de kommende ukene hvis en hetebølge vedvarer i delstater i Midtvesten.

Med vårt siste syn på amerikansk LNG-eksport i første halvdel av 2022, har landet allerede blitt den største LNG-eksportøren på verdensbasis med et samlet eksportvolum på rundt 42 millioner tonn, som representerer en økning på 17 % – eller rundt 6 millioner tonn – sammenlignet med samme periode i 2021. Selv om en liten mengde – 17 MMcfd – matgass har blitt sett til å bli pumpet inn i Freeport LNG, er det ingen vesentlige bevis eller kunngjøring om tidlig utvinning av delvis drift av Texas-anlegget etter en nedleggelse på grunn av en eksplosjon og brann i midten av juni.

Med usikkerheten om russisk gassforsyning og motstand fra enkelte EU-medlemmer mot kutt i gassforbruket, forventes mer amerikansk LNG-eksport å strømme til Europa, selv om det forventes en nedside i den amerikanske orkansesongen.

Gas from Asia
Spredningen mellom asiatiske JKM og TTF forrige uke varierte mellom $6 og $10 per MMBtu, som var lavere enn uken før hvor forskjellen var rundt $6 til $13 per MMBtu. JKM stengte på $38,48 per MMBtu 25. juli.

Så langt i år har europeiske priser vært høyere, noe som har trukket LNG-laster til Europa som er sultet av gass. Asiatiske kjøpere har imidlertid begynt å øke aktiviteten igjen, og nedstengningen av Shells Prelude FLNG-anlegg utenfor Vest-Australia er anslått å forlenge seg over en lengre periode, noe som betyr et forsyningstap på rundt én last per uke. Sør-Korea har kjøpt last for levering denne vinteren og japanske forsyningsselskaper ser etter forsyning fra september, mens Taiwans CPC Corp ønsker å hente forsyninger til høsten.

(Oversettelse Erik Heming based on Rystad Energy’s regular gas and LNG note from analyst Karolina Siemieniuk.

Ingen stopp for gass til Europa. Kremls politiske talsmann Dimitry Peskov

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*