Arkitekt Gudmund Stikke iNordic  Office of Architecture tror på langvarig økonomisk  oppgang(Foto:NpTanderø)
Arkitekt Gudmund Stokke i Nordic Office of Architecture tror på langvarig økonomisk oppgang   i Norge (Foto:N. P. Tanderø)

Regjeringen legger frem revidert nasjonalbudsjett tirsdag denne uken. Norge står foran en langvarig økonomisk vekst, sier arkitekt Gudmund Stokke til Nordens Nyheter. Den økonomiske styrken i det norske samfunnet vil ikke avta på lenge. Vi står foran store utbygginger innen infrastruktur, helse og utdanning i flere år, sier Gudmund Stokke,  grunnlegger og eier av 50 % av Nordic Office of Architecture. Her i KPMG-bygget på Majorstua i Oslo arbeider 130 arkitekter med norske og internasjonale prosjekter innen sykehusplanlegging og utbygging av norske og internasjonale flyplasser. I disse dager er Gudmund Stokke svært travel med å planlegge  det nye regjeringskvartalet i Oslo i samarbeid med Statsbygg.

– Vi har bygget opp et kompetansesenter for prosjektering med Skandinavia som hjemmemarked. Vi bygger ut annet trinn på  Gardermoen og Flesland flyplass, og har et prosjekt på Arlanda ved Stockholm. Her er det snakk om store investeringer. Reguleringsplanen for regjeringskvartalet skal være ferdig 1. april 2016. Hele 115 000 kvadratmeter skal bygges ut og dersom  Nordens Nyheter legger en kvadratmeterpris på NOK 100.000 til grunn, skal det investeres 11,7 milliarder kroner i det nye regjeringskvartalet i Oslo.

Nye norske gründere

-Hvordan ser du på klimaet for gründere i Norge?

-Bjørn Kjos har bygget opp et varemerke langt utoverNorges grenser. Han har endelig vist at det nytter også i Norge.Tidligere var det svenskene som dominerte  og som  startet globbale bedrifter( IKEA/ Ingvar Kamprad). Kjos har vist at det nytter også i Norge. Jeg tror som nevnt at Norge står foran en langvarig økonomisk vekst, sier Gudmund Stokke, som har vært med på å bygge opp et av Norges og Nordens største arkitektkontor med 130 ansatte.

Bygger terminal fem

Vi ser utover Oslo fra Gudmund Stokkes kontor i 12 etasje i KPMG-bygget på Majorstua  der selskapet disponerer 12 og 14 etasje i Oslos kanskje  fineste kontorbygg. Herfra ser vi nesten til Sverige og Arlanda der Nordic Office of Architecture planlegge  en ny terminal 5 for internasjonal trafikk. Svenskene har et utviklingsprogram på 13 milliarder svenske kroner for denne flyplassen. Det norske arkitektkontoret har også fått oppdraget med å prosjektere den internasjonale flyplassen i Istanbul, og man har et tilsvvarende prosjekt i Keflavvik  på Island.

Omsetter halv milliard

Nordic  står  midt i planlegging ogprosjektering av flere skandinaviske sykehus. Man  skal i gang med å prosjektere sykehuset i  Molde og har lenge  holdt på med Oslo Universitetssykehus (Rikshospitalet) på Gaustad i Oslo. Man har et tilsvarende prosjekt i Stavanger og deltar i en anbudskonkurranse ved Buskerud Sentralsykehus. Vi bør også nevne Midt-Jyllands største sykehus. Med prosjektering av flyplasser og sykehus omsatte Nordic Office of Architecture for 230 millioner i 2014  og selskapet venter samme omsetning i år. Dermed  omsetter man for man for en halv milliard på to år, med et resultat på 30 millioner kroner ifjor, dersom de gode konjunkturene  fortsetter. Det er 7 eiere i selskapet, der Gudmund Stokke eier 50 prosent. John Arne Bjerknes, Jeffery Clark, Christian Henriksen og Johannes Engnes er øvrige eiere. Nordic har fått inn to nye partnere i trettiårene. Det er Eskil Andersen og islendingen Hallgrimur Tor Sigurdsson.

Behagelig lederstil

Arkitekt Gudmund Stokke som alltid er like rolig og vennlig, har bygget opp et unikt prosjektkonsept med utgangspunkt i sitt fag. Han har rukket å være president i Arkitektforbundet, og har ikke tenkt å gi seg selv om han har blitt 65 år, selv om  han formelt kan gå av med pensjon om to år. Han elsker jobben og slapper av enten på Mallorca eller på sommerstedet i Vestfold. På hans veranda i leiligheten langs strandpromenaden i Palma henger Mallorcas flagg i rødt gult og blått, og viser veien til en av Norges mest sentrale gründere i nyere tid .

Venter  fortsatt vekst

– I budsjettet for 2015 løser vi viktige oppgaver i dag og ruster Norge for framtiden. Regjeringen legger til rette for fortsatt vekst i norsk økonomi, slik at det kan skapes nye arbeidsplasser. Vi styrker de viktigste velferdsområdene, og vi gjør offentlig sektor mer effektiv, sier finansminister Siv Jensen i en kommentar  til revidert  nasjonalbudsjett  for 2015.

Gudmund Stokke samarbbeider med Statbygg om det nye regjeringskvartalet i Oslo
Gudmund Stokke(t.v.) samarbeider med Statbygg om det nye regjeringskvartalet i Oslo( Foto:Statsbygg)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*