Konsernsjef Ståle Gjersvoll i TrønderEnergi tar Biokraft på Nasdaq OMX(Foto: Mynewsdesk)

TrønderEnergi blir største aksjonær i et av de ledende biogasselskapene i Norden; Scandinavian Biogas. Selskapet ringte onsdag morgen med bjella og ble notert på Stockholm-børsen Nasdaq.

TrønderEnergi vil etter transaksjonen og børsnoteringen eie 12,2 prosent av det svenske biogasskonsernet, med hovedkontor i Stockholm – og virksomhet flere steder i Sverige og i Sør-Korea. TrønderEnergi går inn i Scandinavian Biogas som en industriell eier, med et langsiktig perspektiv og vilje til å støtte selskapets vekstambisjoner i biogassmarkedet.

— Vi har stor tro på at biogass vil bli en veldig viktig grønn energikilde fremover. Det svenske og skandinaviske markedet for biogass har stort potensiale, og det gir industriell mening for oss å investere i Scandinavian Biogas som er et ledende biogasselskap i Skandinavia, sier konsernsjef i TrønderEnergi, Ståle Gjersvold. 

Blir helintegrert

Scandinavian Biogas og TrønderEnergi har siden 2016 vært de to største eierne i Biokraft Holdning. Scandinavian Biogas har eid drøyt 50 prosent av selskapet, mens TrønderEnergi har eid nær 47 prosent. Som en del av transaksjonen blir Biokraft nå heleid av Scandinavian Biogas.

— Biokraft og fabrikken på Skogn får store utviklingsmuligheter og adgang til et større marked når selskapet nå blir helintegrert i Scandinavian Biogas, sier Gjersvold.

På Fiborgtangen på Skogn i Trøndelag har Biokraft bygd opp verdens størst anlegg for produksjon av flytende biogass.

— Dette er en viktig milepæl for Biokraft. Nå er vi et børsnotert ledende skandinavisk industriselskap, og forsterker vår posisjon som verdensledende på produksjon av flytende biogass, sier administrerende direktør i Biokraft. TrønderEnergi har vært en god og langsiktig eier i Biokraft, og med det, gitt et svært viktig bidrag til at vi har kommet dit vi er i dag, sier administrerende direktør i Biokraft, Håvard Wollan.

Mørkegrønn rating

Scandinavian Biogass har i forbindelse med omstruktureringen på eiersiden hentet inn 350 millioner svenske kroner i en emisjon. Onsdag morgen ringte selskapet med bjella på Stockholms-børsen Nasdag, og ble tatt opp til notering der. Med seg på Børsen har selskapet mørkegrønn miljørating Dark Green ShadingRating) fra CICERO shadesof green, for sin miljømessige profil.

— Interessen for å kjøpe seg opp i Scandinavian Biogas har vært stor i forbindelse med børsnoteringen. Emisjonen ble overtegnet, noe som viser at markedet – i likhet med oss i TrønderEnergi – har stor tro på selskapet, sier Gjersvold.

— Del av vår vekstplan

TrønderEnergi blir største enkeltaksjonær i det svenske selskapet gjennom å konvertere aksjene i Biokraft til aksjer i Scandinavian Biogas. I forbindelse med børsnoteringen har Scandinavian Biogas fått inn en rekke kjente nye aktører på eiersiden, blant dem LänsförsäkringarFondförvaltning, Handelsbanken Hållbar Energi og Skandia Sverige Hållbar. Styreleder i Scandinavian Biogas er den tidligere svenske statsministeren, Göran Person.

— Å gjennomføre grønne energiinvesteringer som denne, er en del av vår vekstplan, og et logisk neste skritt for TrønderEnergi, sier Gjersvold.

Ambisiøse klimamål

Administrerende direktør i Scandinavian Biogas, Matti Vikkula, er sikker på at man ved å integrere Biokraft fullt ut i Scandinavian Biogas, kan hente ut effektivitetsgevinster både for begge selskapene.

— Selv om biogassmarkedet har hatt en materialutvikling og vekst de siste ti årene, er vi fortsatt i begynnelsen av den virkelig industrielle biogassmarkedsutviklingen i Skandinavia. Sverige og Norge har ambisiøse klimamål for transportsektoren, og biogass er en av de beste og mest effektive måtene å redusere karbonavtrykket i sektoren. Med TrønderEnergi som en stor aksjonær og aktiv eier, vil Scandinavian Biogas ha god støtte til å ta neste skritt i utviklingen, sier Vikkula.

Grønt, maritimt drivstoff

Biokrafts viktigste råvarer for å produsere LBG er ensilasje fra fiskeindustrien og prosessvann fra masse- og papirindustrien. Etterspørselen etter LBG levert fra Biokraft-anlegget på Skogn er høyt og voksende, og har flere bruksområder, blant annet for godstransport for langdistanse og for skipsfartsvirksomheten.

— Vår ambisjon er å møte den forventede veksten i biogassmarkedet gjennom eierskapet i Scandinavian Biogas, ettersom vi ser dette som en viktig industriell utvikling for en karbonnøytral transportsektor og en sirkulærøkonomi i marinesektoren, hvor maritimt basert råstoff gir grønt drivstoff, sier Ståle Gjersvold i TrønderEnergi.

FAKTA Scandinavian Biogas

 • Scandinavian Biogas er i dag en av Nordens største private produsenter av biogass som drivstoff. Selskapet driver også et produksjonsanlegg for forbehandling av matavfall og industrielt organisk avfall, samt et råbiogassanlegg i Sør-Korea.

FAKTA TrønderEnergi

 • TrønderEnergi er et ledende energikonsern med base i Trondheim kommune i Norge.
 • Selskapet driver store vannkraftanlegg og har vært banebrytende for utvikling av vindkraft i Norge siden 1980-tallet.
 • TrønderEnergi har de siste årene satset hardt på å tilby kundenære tjenester innen elektrifisering, og er største nasjonale aktører innen elbillading til borettslag gjennom OhmiaCharging. TrønderEnergi etablerte også i år Ohmia Retail, som tilbyr energitjenester til dagligvaresektoren over hele landet.
 • TrønderEnergi eies av 18 kommuner i sørlige del av Trøndelag og KLP.

FAKTA Biokraft

 • Grunnlagt i 2009 av Marianne Langvik og Håvard Wollan
 • Har bygd opp verdens største fabrikk på Skogn for produksjon av flytende biogass (LBG), som ble offisielt åpnet i nærvær av statsminister Erna Solberg 2. september 2018.
 • Fabrikken produserer biogass for bruk på norske offentlige kollektivkjøretøy.
 • I første omgang legges det opp til en produksjonskapasitet på 25 tonn flytende biogass per dag, tilsvarende 250 GWh per år. Dette tilsvarer 25 millioner liter vanlig diesel.
 • Fabrikken har kostet 450 millioner å bygge. Enova har bidratt med en støtte på 82 millioner.
 • TrønderEnergi kom inn som stor eier i 2010, og kjøpte seg siden opp til å bli største eier fram til 2016 Scandinavian Biogas kom inn som største eier i 2016, og har fram til desember 2020 eid Biokraft AS sammen med TrønderEnergi og Joytrack AS (Håvard Wollan) og Cora Holding AS (Marianne Langvik)
 • I november/desember 2020 ble TrønderEnergi, Joytrack og Cora Holding eiere i Scandinavian Biogas, som igjen ble 100% eier av Biokraft 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*