Ulf Kristersson fra Moderaterna vant det svenske valget(Foto: Moderaterna)

Sverigedemokratene støtter Andreas Norlen fra høyrepartiet Moderata Samlingspartiet som ny svensk talmann i Riksdagen. SD får støtte av Moderata Samlingspartieet, det borgerlige partiet Kristendemokratene(KD) og Liberalerna, som er det tidligere svenske Folkpartiet, skriver Nordens Nyheter, som var tidlig ute med å konstatere borgerlig svensk valgseier etter Riksdagsvalget. Dermed fortsetter den tidligere talmannen sitt arbeid, med Kenneteh E. FORslund(S) som første vise talmann, og Julia Kronlid fra Sverigedemokratene(SD) som andre vise talmann(talskvinne).

Oppdatering torsdag 15.9: Onsdag kveld ble valgresultatet endelig, og høyresiden fikk 176 mandater mot venstresidens 173. Dermed er Ulf Kristersson fra Moderaterna klar til å danne regjering. De fire borgerlige partiene – Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna og Liberalerna – sitter torsdag rundt forhandlingsbordet for å få på plass en regjeringsplattform, men det foreløpig uvisst hvilke partier som blir en del av regjeringen og hvem som blir støttepartier.

Den svenske Høyrelederen Ulf Kristersson sier til SVenska Dagbladet at han ikke hvor lang tid det vil ta før Sverige får ny regjering.

Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokratene sier til Sveriges Televisjon, at det har tatt tatt tolv år å gå fra nesten null til 20,5 prosent av stemmene i Sverige, og dermed bli Sveriges største borgerlige parti. Åkesson sier til SVT at han ønsker seg betydelig innflytelse i samband med det kommende maktskiftet i Sverige.

-Vår ambisjon er en majoritetsregjeringen i samband med et maktskifte, sier Åkesson. Men det endelige resultatet er altså ikke klart i det svenske valget og vi må trolig vente til onsdag med å fintelle resultatet.

Samtlige borgerlige partier kan komme inn i regjeringsforhandlingene, men Sverigedemokratene og Moderaterna vil trolig lede regjeringsdannelsen. Kristeligdemokratene og de svenske Liberalerna vil også trolig være med å forhandle om ministerposter i en ny svensk regjering. En talsmann for Moderata Samlingspartiet sier til Nordens Nyheter at det er på tid med en ny svensk regjering etter åtte år med økende kriminalitet i Sverige, skriver Nordens Nyheter.

Jimmy Åkesson støtter Andreas Norlen som ny talmann i Riksdagen(Foto: Sverigedemokratene).

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*