Johan Dennelind i TeliaSonera har slanket teleselskapet langt mer enn Telenor(Foto: TeliaSonera)
Johan Dennelind i TeliaSonera har slanket teleselskapet langt mer enn Telenor(Foto: TeliaSonera)

Gunn Wærsted blir ny styreleder i Telenor  og  går  av som  sjef  for Nordea Norge.  Svensk finske TeliaSonera har 33 prosent kvinneandel i konsernledelsen, mot 14,3 prosent i Telenor ifølge selskapenes årsrapporter. I det svensk-finske konsernet er det tre kvinner blant ni medlemmer i konsernledelsen. I Norge er det 3 kvinner av 21 personer i Telenors konsernledelse. Fem kvinner sitter i svensk-finske TeliaSoneras styre på 10 medlemmer, med en kvinnelig styreleder. Det er bare 9 medlemmer i den svensk-finske konsernsleddelsen, hvorav 3 er kvinner.  Nå får Telenor en kvinnelig styreleder, som TeliaSonera.

Telenor har 21 konsernledere (Group Executive Management) , hvorav tre av medlemmene er kvinner. Det forklarer den store forskjellen på kvinneandelen på svensk og norsk side. TeliaSonera har bare 9 medlemmer i konsernledelsen hvorav 3 er kvinner. Dermed bør regjeringen i Norge legge opp til å redusere antall medlemmer i konsernledelsen fra 21 til 9 medlemmer. Det er trolig konsernsjef Sive Brekkes viktigste oppgave fremover.

Kvinne som styreleder

Marie Ehrling (61)ble valgt til styreleder i svensk-finske TeliSonera i 2013. I perioden 1982-2002, jobbet hun for SAS-konsernet, der hun hadde hadde ulike lederstillinger ov var visekonsernsjef , og ledet SAS Airline AB. Marie Ehrling er nestleder i styret i Nordea Bank AB, og styremedlem i Securitas AB og Axel Johnson AB, som eier NCC, og hun er valgt inn i det prestisjetunge svenske Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien(IVA). Marie Ehrling har en bachelorgrad i økonomi og ledelse og eier 15,000 aksjer i det svensk-finske selskapet. Nestleder i hennes styre er tidligere konsernsjef i Nokia, Olli-Pekka Kallasvuo, mens den tidligere SAS-sjefen Mats Jønsson er med som styremedlem.

Ukjent norsk leder

Styreleder Frank Dangeard (57) i Telenor bor i London, og har vært administrerende partner i rådgivningsfirmaet Harcourt, siden 2008. Før det var han styreformann og konsernsjef i Thomson SA, viseadministrerende direktør i France Telecom. Dangeard sitter i styret i Symantec Corp., USA, RPX, USA og flere ikke-børsnoterte selskaper. Han er medlem av Advisory Board of Harvard Business School, USA, og har fått Æreslegionen og Ordre du Mérite i Frankrike. Han har vært styremedlem i Telenor ASA siden 2011, og har tatt over midlertidig som styreleder etter Svein Aaser. Han er utdannet fra Ecole des Hautes Etudes Commerciales, de Paris Institut d’Etudes Politiques, og er et ubeskrevet blad i norsk næringsliv.

Ulike konsernledere

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor, var leder for Asia-regionen, før utnevnelsen til CEO i Telenor. Før det var han statssekretær i forsvarsdepartementt i Norge i 1993. Han eier 105 287 aksjer i Telenor, omtrent like mange som konsernsjef Johan Dennelind i TeliaSonera har. Han har en Master of Public Administration, John F. Kennedy School of Government, Harvard University.Konsernsjef Johan Dennelind(46) er President og Chief Executive Officer i svenske TeliaSonera.. Han har hatt hatt flere lederstillinger i Telenor i Sverige, og hn var administrerende direktør i DiGi tele Malaysia mellom 2008 og 2010. Før det hadde han flere ledende stillinger i Telia. Dennelind er styremedlem i GSMA og World Childhood Foundation og har 100.000 aksjer i TeliaSoneraa.

Kvinner på vei opp

Hélène Barnekow, som sitter i TeliaSoneras styre, har flere års erfaring fra mobil og IT-bransjen, bl.a. som leder av Worldwide Field & Partner Marketing i EMC Corporation. Hun har hatt flere lederstillinger på Sony Ericsson Mobile Communications mellom 2001 og 2009. Hun har også jobbet i Ericsson og hun har en Master of Science i International Business. Hun er sjef for TeliaSonera Sweden, og har dermed samme posisjon som Berit Svendsen som er sjef for Telenor Norge. Barnekow eier 31 750 aksjer i TeliaSonera.

Kvinnelig norsk telekjendis

Berit Svendsen var konserndirektør og CTO i Telenor og arbeider også styreleder i Telenor R & D. I januar 2005 fikk hun stillingen som konserndirektør og leder for Telenor i Norden, og ble sjef for fastnettvirksomheten i Norge. Berit Svendsen var medlem av EU-kommisjonen / IST Advisory Group, og er er for tiden styremedlem i DNB og Bisnode. Hun er er utdannet sivilingeniør i elektronikk fra Norsk teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) (1988), og har en Master of Technology Management fra NTNU og Massachusetts Institute of Technology i USA.Wenke Agerup kom inn i Telenorskonsernleelse i 2015. Det gjorde også Ruza Sabanovic , som nå sitter i konsernledelsen.

Kvinner i nordisk tele

Nina Linander(56) ble valgt inn i Telia-Soneras styre i 2013. Hun var tidligere partner i Stanton Chase International fra 2006 til 2012. Før det var hun finanssjef i Wallenbergs Electrolux AB. Nina Linander er i styremedlem i AB Industrivärden, Skanska AB. Hun har en har mastergrad i økonomi fra IMB, og eier 5,700 aksjer i TeliaSonera. Styemedlemmet Kersti Strandqvist(53) var medlem av konsernledelsen i SCA AB fra 2010. Strandqvist har en Master of Science i kjemi. Den siste kvinnen i TeliaSoneras styre er Eva-Marie Penttilä, født 1977, og hun er de ansattes representant uten stemmerett, oppnevnt av LO.

Styremedlem Cecilia Lundin(46) var leder for Human Resources i Investment AB Kinnevik. Før det hun innehatt stillinger som menneskelige ressurser direktør i Novartis i Norden, Tele2 og Billerud. Cecilia Lundin har en Master of Science i økonomi og har har 1,000 aksjer i det svensk-finske konsernet.

Henriette Wendt(47)Senior Vice President og leder av Group Corporate Development, hadde ulike lederstillinger innenfor Motorola. Hun startet sin karriere som strategikonsulent med Monitor Company og andre teknologiselskaper. Wendt har en mastergrad i Business Administration. Hun har 4280 aksjer i TeliaSonera.

Tid for fusjonsprat

Denne analysen sier litt om alderssammensetningen på TeliaSoneras og Telenors styrer før generalforsamlingene våren 2016. Regjeringene i Norge og Sverige bør kanskje gjenoppta tanken om en nordisk telefusjon.  Begge selskapene etterforskes for utbetaling av korupsjonspenger til samme selskap  i Gibraltar, for ulike  forhold i Usbekistan,  uten at noen ledere i Telenor eller TeliaSonera kjenner til saken.

Oljefondet har investert 896 millioner norske kroner i det svensk-finske selskapet der NBIM eier 0,43 prosent, og Folketrygdfondet i Norge er nest største eier i Telenor etter den norske staten.
Denne analysen viser at konsernsjef Sigve Brekke i Telenor har en lang vei å gå med å redusere antall ledere og styremedlemmer i Telenor.

gunn waersted nordea .com 640

 

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Norge aper etter Sverige i Telenor. En kvinne, GunnWæsted, er endelig blitt styreleder,som tidligere SAS-direktør Marie Ehrling , er det i TeliaSonera. Nordens Nyheter var tidlig ute med en god analyse av forholdene i de to selskapene!
    Erik Heming
    Oslo

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*