Nicolai Tangen er sjef for det norske oljefondet(NBIM)( Foto: NBIM)

Den britiske avisen the Guardian skriver om en lekkasje fra den sveitiske banken Credit Suisse- «som avslører kriminelle, svindlere og korrupte politikere». Hva som ligger bak denne Credit Suisse-lekkasjen, og hva den betyr er man ikke sikre på. En lekkasje av bankdata fra Credit Suisse truet ifølge The Guardian med å skade den sveitsiske finanssektoren mandag, etter at det europeiske parlamentets en gruppe av sentrumsosiale politikere i det europeiske parlamentet, ønsker å utarbeide en svarteliste for hvitvasking av penger.

European People’s Party (EPP), den største grupperingen i det europeiske parlamentet, ber EU om å gjennomgå forholdet til Sveits, og vurdere om det bør legges til listen over land som er forbundet med høy risiko for økonomisk kriminalitet. Dersom anklagene stemmer, er det alvorlig for bankens største eiere. Oljefondet i Qatar(Qatar Investment Authority er største eier i Credit Suisse med (5,02%), Saudi-Arabias oljefond Olayan Europe Ltd, er nest størst ( 4,75 %), mens det norske oljefondet(NBIM) eier 3,18 % i Credti Suisse og er størst i banken UBS med 4,43 %.
Oljefondets amerikanske samarbeidspartner BlackRock er største eier i banken gjennom flere selskaper.

Eksperter sier til Guardian at det ville være en katastrofe for den sveitsiske finanssektoren, som vil møte spørsmål som rettes mot useriøse nasjoner, inkludert Iran, Myanmar, Syria og Nord-Korea. Tilsynelatende er det «Due Diligence-svikten» i den sveitsiske banken, som har fått sentrum-høyre til å oppfordre EU om å gjennomgå forholdet til Sveits, ifølge Guardian.

Samordner økonomispørsmål
-Når sveitsiske banker ikke klarer å anvende internasjonale standarder mot hvitvasking på riktig måte, blir Sveits selv en høyrisikojurisdiksjon, sa Markus Ferber, koordinator for økonomiske anliggender for EPP, og som representerer Europas sentrum-høyre politiske partier ifølge The Guardian.
-Når listen over høyrisikotredjeland innen hvitvasking av penger er oppe til revisjon neste gang, må EU-kommisjonen vurdere å legge Sveits til denne listen, sier han.

EPP la ut forslaget etter at medier inkludert Guardian, Süddeutsche Zeitung, Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) og Le Monde avslørte hvordan en massiv lekkasje av Credit Suisse-data hadde avdekket tilsynelatende omfattende svikt i due diligence fra banken. Etterforskningen, kalt Suisse secrets, identifiserte kunder i den sveitsiske banken som hadde vært involvert i tortur, narkotikasmugling, hvitvasking av penger, korrupsjon og andre alvorlige forbrytelser.

Problem for Europa

-Bankers personvernlovgivning må ikke bli et påskudd for å legge til rette for hvitvasking og skatteunndragelse. Suisse Secrets-funnene peker på massive mangler ved sveitsiske banker når det gjelder forebygging av hvitvasking, sa Ferber. -Tilsynelatende har Credit Suisse en policy om å se den andre veien i stedet for å stille vanskelige spørsmål, ifølge flere av avisene. Han la til at de nære båndene mellom EU og sveitsiske banker avslørte anti-hvitvaskingsmangler i den sveitsiske banknæringen «som også utgjør et problem for den europeiske finanssektoren».Credit Suisse sa i en uttalelse at de «på det sterkeste avviser påstandene og slutningene om bankens påståtte forretningspraksis», og hevdet at sakene som ble avdekket av journalister i stor grad var historiske og basert på «selektiv informasjon tatt ut av kontekst, noe som resulterte i tendensiøse tolkninger av bankens forretningsatferd».

Store endringer
Advokatene fortalte Guardian at eventuelle tidligere individuelle svikt fra banken ikke reflekterte dens nåværende forretningspolitikk, praksis eller kultur. Banken har siden kunngjort at den har opprettet en intern arbeidsgruppe for å undersøke lekkasjen. «Vi har robuste databeskyttelses- og datalekkasjekontroller på plass for å beskytte kundene våre,» heter det. Den sveitsiske regjeringen nektet å kommentere EPP-uttalelsen, men sa at landet oppfyller internasjonale standarder rundt utveksling av skatteinformasjon, hvitvasking av penger, terrorfinansiering og korrupsjon.

Landets tillegg til EUs liste over høyrisikotredjeland vil bety at regulerte yrker, som bankfolk, advokater og regnskapsførere, vil bli pålagt å gjennomføre forbedret due diligence på enhver transaksjon eller kommersielle forhold med en person eller et selskap i landet.

Fare for stor skade
Tom Keatinge, direktør for Senter for finansiell kriminalitet og sikkerhetsstudier ved forsvarets tenketank RUSI, sa at å bli lagt til EU-listen kan ha en betydelig og vidtrekkende innvirkning på Sveits`s banker, så vel som dens bredere finanssektor.

-Det er potensiale for betydelig skade,sier han.
Credit Suisse-dataene ble lekket til Süddeutsche Zeitung av en anonym kilde som klaget over «umoralske» sveitsiske lover om bankhemmeligheter. I Sveits reagerte politikere og medieorganisasjoner da de oppdaget at sveitsiske undersøkende journalister var blitt forhindret fra å delta i Suisse Secrets-etterforskningen på grunn av landets beryktede lov om bankhemmeligheter.

Sveitsisk lov har i flere tiår kriminalisert avsløring av bankinformasjon fra finanspersonell. De siste årene ble det imidlertid utvidet til å dekke utenforstående som mottar bankdata, potensielt inkludert undersøkende journalister. Midt i internasjonal kontrovers aksepterte Andrea Caroni, en sveitsisk politiker som i 2015 tok til orde for utvidelse av artikkel 47, den beryktede delen av en banklov fra 1934 som innførte ekstreme hemmeligholdsregler som åpner for for å vurdere en anmeldelse.

Marcus Ferber Member of EU`s sosialkonsdervatibe gruppe(Foto: EU)

Samira Marti, en nasjonal rådmann for det sveitsiske sosialdemokratiske partiet, sa at gruppen ville legge fram et forslag for å bekjempe artikkel 47s «sensur» på vårsesjonen i det sveitsiske parlamentet, og oppfordret landets sentrumsparti, Die Mitte, og De Grønne. Venstre til å støtte dem.

-Bankers personvernlovgivning må ikke bli et påskudd for å legge til rette for hvitvasking og skatteunndragelse. Suisse Secrets-funnene peker på massive mangler ved sveitsiske banker når det gjelder forebygging av hvitvasking, sa Ferber.

-Tilsynelatende har Credit Suisse en policy om å se den andre veien i stedet for å stille vanskelige spørsmål.»

Credit Suisse avviser

Han la til at de nære båndene mellom EU og sveitsiske banker betydde at anti-hvitvaskingsmangler i den sveitsiske banknæringen «også utgjør et problem for den europeiske finanssektoren».
Credit Suisse sa i en uttalelse at de «på det sterkeste avviser påstandene og slutningene om bankens påståtte forretningspraksis», og hevdet at sakene som ble avdekket av journalister i stor grad var historiske og basert på «selektiv informasjon tatt ut av kontekst, noe som resulterte i tendensiøse tolkninger av bankens forretningsatferd».

Advokatene fortalte Guardian at eventuelle tidligere individuelle svikt fra banken ikke reflekterte dens nåværende forretningspolitikk, praksis eller kultur. Banken har siden kunngjort at den har opprettet en intern arbeidsgruppe for å undersøke lekkasjen. «Vi har robuste databeskyttelses- og datalekkasjekontroller på plass for å beskytte kundene våre,» heter det.

Den sveitsiske regjeringen nektet å kommentere EPP-uttalelsen, men sa at landet oppfyller internasjonale standarder rundt utveksling av skatteinformasjon, hvitvasking av penger, terrorfinansiering og korrupsjon.

Landets tillegg til EUs liste over høyrisikotredjeland vil bety at regulerte yrker, som bankfolk, advokater og regnskapsførere, vil bli pålagt å gjennomføre forbedret due diligence på enhver transaksjon eller kommersielle forhold med en person eller et selskap i landet.

Kilde: The Guardian, Nordens Nyheter, 4-Traders.com.


Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*