Olje Johan Nilsen tror på global oppgang for aksjer med lave renter( Foto: Nordea Markets)
Valutaanalytiker Ole Johan Nilsen tror på global oppgang for aksjer med lave renter(Foto: Nordea Markets)

Det norske oljefondet har steget nesten to hundre milliarder kroner siden 17. mai. Det er litt av en bursdagsgave for NBIM som fyller tjue år tirsdag 31.mai. Sjefanalytiker Erik Bruce og valutaanalytiker Olje Håkon Nilsen i Nordea Markets sier til Nordensnyheter.no at årsakener at de globale aksjemarkedene har steget med 4,3 prosent siden den norske nasjonaldagen. De sier videre at norsk økonomi også går bra , bortsett fra oljenæringen. Dermed er det ingen fare med oljeprenebruken, sier Erik Bruce. Finansdepartementets oljefond har en verdi på 7224 milliarder kroner på fødselsdagen, og med lave renter i verden fortsetter trolig verdistigningen. Dermed har fondet fått en «gave» på 200 millliarder kroner siden 17.  mai.

Verditoppen neppe nådd

– Toppen bør være nådd. Bruken av oljepenger bør ikke øke videre, målt i forhold til fastlandsøkonomien, selv om det nå godt kan være godt begrunnet med en høy oljepengebruk i en omstillingsfase, sier sentralbanksjef Øystein Olsen til Aftenposten og bekymringene foroverdreven bruk av oljepenger til side en stund, mens han spiser bløtkake i oljefondet. Olsen sier at det er litt høyere oljepengebruk i 2015 enn det man trodde, målt i milliarder kroner. Sjefanalytiker Erik Bruce. Bruce sier at bruken ligger langt under handlingsregelen, menmen mener ikke nødvendigvis at regjeringen burde brukt mer oljepenger, men han understreker at den kunne gjort det. Nordens Nyheter har skrevet i flere aksjeanalyser at den globale verditoppen for aksjer neppe er nådd og at vi kan vente en global børsoppgang.

To hundre milliarder

Da er det på dagen 20 år siden Finansdepartementet gjorde det første innskuddet i det som er blitt verdens største statlige investeringsfond. Fondet har altså vokst til 7224 milliarder kroner på få dager. Det er halvparten av økningen i revidert nasjonalbudsjett. Men avkastningen for fondets aksjer kan bli svakere selvom verdien øker. Jubileumsåret 2016 er et vendepunkt. fordi Finansdepartementet for første gang penger ut av fondet for å dekke pengebruken på statsbudsjettet. Men det er ufarlig dersom fondet viser samme vekst som fra 17. til 31. mai. Representantene på stortinget burde nesten skamme seg. Det er ingen fare med fondets verdi, skriver Nordens Nyheter.

Sjefanalytiker Erik Bruce er ikke redd for litt mer oljepengebruk(Foto: Stocklink)
Sjefanalytiker Erik Bruce er ikke redd for litt mer oljepengebruk(Foto: Stocklink)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*