President Francois Hollande vil ha en europeisk regjering(( Foto: fr/EU.org)
President Francois Hollande vil ha en europeisk regjering. (Foto: fr/EU.org)

Frankrikes president Francois Hollande foreslår dannelsen av en felles regjering av eurolandene. Der skrev han i et innlegg i Journal du Dimanche på søndag. Eurolandene har sin egen regjering komplett med et budsjett og et parlament for å bedre koordinere seg og takle kriser som Hellas. Frankrikes president foreslår at landene i Eurosonen bør gå foran med et godt eksempel. EU-kommisjonens scenario om en gresk uttreden fra Eurosonen, gjenskapet spøkelser fra den grenske juntatiden.

-Omstendighetene fører oss til at vi aktualiserer spørsmålet. Detsom truer oss er ikke for mye Europa, men mangelen på politisk samordning, sier Francois Hollande til Journal de Dimanche.

Han skriver at de landene som er av mer integrert bør gå foran som en slags «avant-garde». Dermed er det rimelig at landene i Eurosonen tar et slikt inititativ. Han hever videre at Europa har latt sine institusjoner svekket og at de 28 medlemslandene sliter med å komme sammen og at de ikke er i stand stand til å bevege seg fremover, skriver Hollande

En gresk exit fra eurosonen kan fortsatt ende opp med landet kastet ut av EU og kastes inn i innenlandske politiske kaos, ifølge den hemmelige planen at EU-kommisjonen har produsert før en Grexit, ifølge greske Kathimerini. Dokumentet ble utviklet av et team på 15 personer fra EU-kommisjonen for et par uker før den enedelige avtalen forelå i juli. I dag er det oppbevares på et trygt sted på EU kommssionens President Jean-Claude Juncker kontor, skriver Kathimerini. På et toppmøte i noen dager etter folkeavstemningen den 5. juni skal Juncker har forklart innholdet i dokumentet for den greske statsministeren Alexis Tsipras.

Et Grexit-scenario

I alt ca 200 spørsmål og svar om hva som ville skjedd dersom Hellas hadde forlatt eurosonen. Ifølge kilder Kathimerini inkludert konsekvensene av Hellas ‘medlemskap i EU. En retur til drachma ville bety valutakontroller ved grensene, som ville være i strid med Schengenaavtalet som garanterer fri bevegelighet innenfor EU. Både Danmark og Frankrike har møtt voldsom kritikk fra EU-kommisjonen for økt kontroll ved grensene. I tillegg skal Kommisjonen har vært bekymret for hvordan en avkjørsel kan påvirke Hellas ‘innenrikspolitikk.
Dersom denne planen var blitt gjennomført, hadde vi igjen hørt lyden av tanks på gatene i Athen,» sa en av de europeiske tjenestemennene , ifølge den grenske avisen Kathimerini.

Statsminister Alexis Tsipras måtte svelge en langt tyngre avtale enn det som ble fremlagt i foljkeavstemningen( Foto: Greek Government)
Statsminister Alexis Tsipras måtte svelge en langt tyngre avtale enn det som ble fremlagt i foljkeavstemningen( Foto: Greek Government)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*