Tidligere konsernsjef Lars Nyberg fotografert etter at han gikk av fra TeliaSonera tidlige i 2013( Foto: SVT)
Tidligere konsernsjef Lars Nyberg fotografert etter at han gikk av fra TeliaSonera tidlige i 2013( Foto: SVT)

Konsernsjef i den svensk-finske teleselskapet TeliaSonera Lars Nyberg, gikk av 1. februar 2013 Nyberg trakk dermed sin konklusjon  etter  en  advokatgranskning av forretningspraksisen i konsernet i Usbekistan.  Telia hadde selv bestilt studien, som undersøkte  påstanden om at teleselskaper hadde kjøpt seg til  monopol i Usbekistan med hjelp av bestikkelser. Konsernet la samtidig frem et rekordoverskudd  på € 800 millioner siste kvartal 2012, det året konsernsjef Jo Lunder i Vimpelcom sendte bekymringsmeldinger til ledelsen i Telenor.   NrK Fjernsynet analyserte skandinaviske mobilselskapers  utbetalinger i Usbekistan  i programmet «Brennpunkt» tirsdag kveld.  Saken  har  tidligere  vært belyst i » Uppdrag granskning» i Sveriges Television(SVT).

Økokrim i Norge fikk ikke lagmannsrettens flertall med seg på at det var nødvendig å varetektsfengsle Vimpelcoms tidligere konsernsjef Jo Lunder. Sent tirsdag kveld ble Lunder løslatt fra fengsel etter at han forrige onsdag ble pågrepet. En mulig grunn  til at norske domstoler  nøler i denne saken er det faktum at TeliSonera i realiteten ble frikjent i en tilsvarende sak, etterat konsernsjef Lars Nyberg gikk av, til tross  for at han ble frikjent i advokatrapporten.

Måtte bestikke

Svensk TV adekket tvilsomme forbindelser mellom selskapets ledelse og familien till den usbekiske diktator, Islom Karimov. For å få tilgang til det lukrative bredbåndsmarkedet i landet, var bestikkelser nødvendig, heter det. Gjennom Takilant,med hovedkontor ligger i Gibraltar, har bestikkelser  gått til diktatorens datter Gulnora Karimova. Telias ledelse fikk fast juridisk grunn under føttene,etterat et advokatkontor i Stockholm,hadde gjennomførte undersøkelsen Konklusjonen var følgende:

-Etter å ha vurdert alle dokumenter og samtaler med de berørte, kommer vi til den konklusjon at det ikke kan identifiseres, enten korrupsjon eller hvitvasking av penger,sa leder av etterforskningen, Björn Riese. Han sa videre ifølge SVT at hvis man foretar transaksjoner i et land som Usbekistan, må man være godt informert på alle områder.

Sveriges Televison skrev videre at man understreker at ikke alle påstander kan motbevises ved denne studien. De berørte svenske myndigheter fortsatte dermed å etterforske saken – bestikkelsesmistanken ble ikke fjernet. En selskap registrert i Sveits kalt Zeromax skal ifølge SVT ha inngått avtale om 4G bredbånd frekvenser for Usbekistan med den svensk-finske gruppen.

Sjefen gikk av

Kort tid etter publiseringen av granskingen av Telia konsernsjef Lars Nyberg gikk hanasom konsernsjef. Selskapets ledelse haddeikke lenger tillit til ham, skrev Lars Nyberg i en pressemelding. Selv om virksomhetene i Usbekistan blir drevet juridisk riktig, klarte han ikke å informere lokale samarbeidspartnere godt nok. Telia Sonera kan fortsatt gjøres ansvarlig dersom detviser seg at den juridiske konklusjonen er feil, skrev TT(Tidningarnas Telegrambyrå) , og man utelukket ikke at konsernledelsen likevel kunne bli saksøkt, noe som inntil idag ikke har skjedd.

Ledelsen visste alt

Etter at advokat Cato Schiøtz hadde holdt en lengre innledning på pressekonferansen for sin klient, tidligere konsernsjef i  Vimpelcom, Jo Lunder onsdag, slapp den tidligere sjefen til:

– Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite. I tillegg hadde prosessen vært godt organisert. Det var en grundig prosess, med eksperter som jobbet for meg, mente han. Han mente det var riktig å gå videre med omstridte 4G-lisensene. To av konkurrentene hadde allerede slike lisenser på plass, skriver Dagens Næringsliv. Jo Lunder undersøkte alle bekymringsmeldingene så godt han kunne i 2012, og han har forsøkt å samarbeide med nederlendere og amerikanerne så godt han kunne.

Kan  være  likheter

TeliaSonera kunngjorde i en pressemelding i mars  2014  at  nederlandske myndighetene ba om at sikkerhet for eventuelle krav de måtte ha mot TeliaSonera UTA Holding BV på mellom 10 og 20 millioner kroner.(17. mars 2014)Det medførte at hele styret og konsernsjefen måtte gå, sammen med fire andre toppledere. Årsaken var at TeliaSonera var  mistenktfor å ha betalt ut 2,2 milliarder kroner i bestikkelser for en 3G-lisens i Usbekistan. Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom,som overtok Usbekistans største teleoperatør  MTSS. TeliaSonera eide 94 % av Usbekistans nest største   moilselskap  Ucell. Dermed kan det være juridiske  likheter som  norske påtalemyndigheter og høyesterettsadvokat  Cato  Schiøtz  (Vimelcoms tidl. direktør Jo Lunders  forsvarer) bør studere meget  nøye, skriver  Nordens Nyheter.

Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas gjorde trolig rett i å trekke seg helt ut a Telenor ( Foto: Telenor)
Tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas gjorde trolig rett i å trekke seg helt ut av Telenor ( Foto: Telenor)

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*