Konsernsjef i den svensk-finske teleselskapet TeliaSonera Lars Nyberg, gikk av 1. februar 2013 Nyberg trakk dermed sin konklusjon etter en advokatgranskning av forretningspraksisen i konsernet i Usbekistan. Telia hadde selv bestilt studien, som undersøkte påstanden om at teleselskaper hadde kjøpt seg til monopol i Usbekistan med hjelp av bestikkelser. Konsernet la samtidig frem et rekordoverskudd på € 800 millioner siste kvartal 2012, det året konsernsjef Jo Lunder i Vimpelcom sendte bekymringsmeldinger til ledelsen i Telenor. NrK Fjernsynet analyserte skandinaviske mobilselskapers utbetalinger i Usbekistan i programmet «Brennpunkt» tirsdag kveld. Saken har tidligere vært belyst i » Uppdrag granskning» i Sveriges Television(SVT).
Økokrim i Norge fikk ikke lagmannsrettens flertall med seg på at det var nødvendig å varetektsfengsle Vimpelcoms tidligere konsernsjef Jo Lunder. Sent tirsdag kveld ble Lunder løslatt fra fengsel etter at han forrige onsdag ble pågrepet. En mulig grunn til at norske domstoler nøler i denne saken er det faktum at TeliSonera i realiteten ble frikjent i en tilsvarende sak, etterat konsernsjef Lars Nyberg gikk av, til tross for at han ble frikjent i advokatrapporten.
Måtte bestikke
Svensk TV adekket tvilsomme forbindelser mellom selskapets ledelse og familien till den usbekiske diktator, Islom Karimov. For å få tilgang til det lukrative bredbåndsmarkedet i landet, var bestikkelser nødvendig, heter det. Gjennom Takilant,med hovedkontor ligger i Gibraltar, har bestikkelser gått til diktatorens datter Gulnora Karimova. Telias ledelse fikk fast juridisk grunn under føttene,etterat et advokatkontor i Stockholm,hadde gjennomførte undersøkelsen Konklusjonen var følgende:
-Etter å ha vurdert alle dokumenter og samtaler med de berørte, kommer vi til den konklusjon at det ikke kan identifiseres, enten korrupsjon eller hvitvasking av penger,sa leder av etterforskningen, Björn Riese. Han sa videre ifølge SVT at hvis man foretar transaksjoner i et land som Usbekistan, må man være godt informert på alle områder.
Sveriges Televison skrev videre at man understreker at ikke alle påstander kan motbevises ved denne studien. De berørte svenske myndigheter fortsatte dermed å etterforske saken – bestikkelsesmistanken ble ikke fjernet. En selskap registrert i Sveits kalt Zeromax skal ifølge SVT ha inngått avtale om 4G bredbånd frekvenser for Usbekistan med den svensk-finske gruppen.
Sjefen gikk av
Kort tid etter publiseringen av granskingen av Telia konsernsjef Lars Nyberg gikk hanasom konsernsjef. Selskapets ledelse haddeikke lenger tillit til ham, skrev Lars Nyberg i en pressemelding. Selv om virksomhetene i Usbekistan blir drevet juridisk riktig, klarte han ikke å informere lokale samarbeidspartnere godt nok. Telia Sonera kan fortsatt gjøres ansvarlig dersom detviser seg at den juridiske konklusjonen er feil, skrev TT(Tidningarnas Telegrambyrå) , og man utelukket ikke at konsernledelsen likevel kunne bli saksøkt, noe som inntil idag ikke har skjedd.
Ledelsen visste alt
Etter at advokat Cato Schiøtz hadde holdt en lengre innledning på pressekonferansen for sin klient, tidligere konsernsjef i Vimpelcom, Jo Lunder onsdag, slapp den tidligere sjefen til:
– Jeg hadde råd og anbefalinger fra alle de som burde vite. I tillegg hadde prosessen vært godt organisert. Det var en grundig prosess, med eksperter som jobbet for meg, mente han. Han mente det var riktig å gå videre med omstridte 4G-lisensene. To av konkurrentene hadde allerede slike lisenser på plass, skriver Dagens Næringsliv. Jo Lunder undersøkte alle bekymringsmeldingene så godt han kunne i 2012, og han har forsøkt å samarbeide med nederlendere og amerikanerne så godt han kunne.
Kan være likheter
TeliaSonera kunngjorde i en pressemelding i mars 2014 at nederlandske myndighetene ba om at sikkerhet for eventuelle krav de måtte ha mot TeliaSonera UTA Holding BV på mellom 10 og 20 millioner kroner.(17. mars 2014)Det medførte at hele styret og konsernsjefen måtte gå, sammen med fire andre toppledere. Årsaken var at TeliaSonera var mistenktfor å ha betalt ut 2,2 milliarder kroner i bestikkelser for en 3G-lisens i Usbekistan. Telenor eier 33 prosent av Vimpelcom,som overtok Usbekistans største teleoperatør MTSS. TeliaSonera eide 94 % av Usbekistans nest største moilselskap Ucell. Dermed kan det være juridiske likheter som norske påtalemyndigheter og høyesterettsadvokat Cato Schiøtz (Vimelcoms tidl. direktør Jo Lunders forsvarer) bør studere meget nøye, skriver Nordens Nyheter.