Sveriges utenriksminister Ann Linde(Foto:Christian Pohl)

Crypto International AG, produsent av krypteringsutstyr, svensk med ledelse, har ført til diplomatisk krise mellom de nøytrale statene Sverige og Sveits. Dagens Næringsliv skriver at Kongsberggruppen i Norge har kjøpt og solgt utstyr fra Crypto AG i en rekke land. Det statlige norske oljefondet, som har økt til 10 600 milliarder kroner, har investert 21 milliarder kroner i den sveitiske storbanken Credit Suisse og i teknologiselskapet ABB. Oljefondet har ikke eierskap i Crypto AG.

Sverige og Sveits skulle ha feiret hundre år av diplomatiske forbindelser. Men feiringen er avlyst som følge av krangel om en kontroversiell bedrift som produserer krypteringsutstyr, ifølge den sveitiske avisen Sonntagsblick. Sveriges ambassade i Bern og sveitisk UD bekrefter deler av opplysningene overfor SVT«s nyhetsprogram Rapport. Bedriften som det strides om ble startet i Sverige før krigen.

Innstiller festmiddag

Sveriges utenriksminister Anna Linde(S) og utenriksminister Ignazio Cassiso innstille en festmiddag 15. oktober i Stockholm. Striden gjelder selskapet Crypto AG, som svensk-russiske Bertil Hagelin hadde startet under krigen. Ifølge den sveitsiske avisen er det springende punkt at amerikanske CIA og den tyske etteretningsorganisasjonen BND, har avslørt andre lands hemmelige kryptering. Skandalen har vakt stor oppmerksomhet i Sveits. Dette selskapet fikk i sommer eksportforbud av den sveitiske staten, som følge av mistanker om usannheter i samband med søknader om eksporttillatelser. Deretter gikk sveitisk påtalemakt til krav om politirazzia i selskapets lokaler. Der beslagla man utstyr som Sverige og andre land ikke lenger har tilgang til. Dette gjelder produkter og tjenester omkring cybersikkerhet. Crypto Internasional har tilbake vist alle anklager, men den sveitiske regjeringen sier til SVT at eksportforbudet fortsetter inntil saken i sin helhet er etterforsket. Sofia Karlberg ved Sveriges Ambassade i Bern skriver i et notat til SVT at det ikke foreligger planer om å gjennomføre det svensk-sveitiske utenriksministermøtet. Hun skriver at Sverige støtter SME`s internasjonale virksomhet i 31 land. Dagens Næringsliv skriver at CIA har spionert i over 100 land med utstyret fra Crypto AG og at Kongsberggruppen(statlig norsk selskap) i en årrekke har kjøpt og solgt kryptoutstyr fra selskapet til en rekke lan. Selskapet har hovedkontor i Zug i Sveits.

Dagens Næringsliv skriver at oljerike araberland, og land utenfor Nato, har vært blant de viktigste kundene for taktisk kommunikasjonsutstyr fra Kongsberg. Oman, Kuwait, Saudi-Arabia, Egypt, Qatar, De arabiske emiratene og Bahrain har alle kjøpt utstyr fra Kongsberg, ifølge børsmeldinger fra selskapet.

Stor i Credit Suisse

Sverige og Sveits har som nøytrale stater samarbeidet om høyteknologi i mange år og eier storkonsernet ABB( Asea Brown Boveri) sammen. Det norske oljefondet er også store i ABB, som er børsnotert i Sveits. Oljefondet er som vi vet store på eiersiden i Credit Suisse, der man eier opp mot 10 prosent sammen med sin amerikanske partner BlackRock. Oljefondet satser 8 nmilliarder kroner i ABB med en eierandel på 1,76 prosent. Oljefondet(NBIM) har satset 13 milliarder kroner i storbanken Credit Suisse, der fondet eier 4,26 prosent, skriver Nordens Nyheter.

Utenriksminister Ignazio Cassio( Foto: Wikiwand)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*