Statens pensjonsfond utland fikk i første kvartal 2023 en avkastning på 5,9 prosent, tilsvarende 893 milliarder kroner. Avkastningen på fondets aksjeinvesteringer var 7,4 prosent, mens renteinvesteringene fikk en avkastning på 2,7 prosent. Avkastningen på unotert eiendom var -1,0 prosent og avkastningen på unotert infrastruktur for fornybar energi var -3,8 prosent. Fondets avkastning var 0,06 prosentpoeng svakere enn avkastningen på referanseindeksen.  Microsoft og Apple er de to største aksjepostene. Vi ser konsernsjef Satya Nadella i Microsoft på bildet.

– Aksjeinvesteringene bidro mest positivt til avkastningen i kvartalet. Oppgangen i aksjemarkedet ble i stor grad drevet av sektorene teknologi og varige konsumvarer, sier nestleder Trond Grande i Norges Bank Investment Management.

Kronekursen svekket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Valutabevegelsene bidro til en betydelig økning i fondets verdi på 755 milliarder kroner. Det ble tilført 217 milliarder kroner til fondet.

Fondet hadde en verdi på 14 294 milliarder kroner per 31. mars 2023. 70,1 prosent av fondet var investert i aksjer, 27,3 prosent i rentepapirer, 2,4 prosent i unotert eiendom og 0,1 prosent i unotert infrastruktur for fornybar energi.

De siste årene har Apple og Microsoft byttet på topplasseringen blant Oljefondets største aksjebeholdninger. Ved nyttår var Apple størst.

Ved utgangen av første halvår er produsenten av blant annet mobiltelefoner og datamaskiner fortsatt Oljefondets største beholdning.

Beholdningen av Apple-aksjer er imidlertid gått ned fra 185 milliarder kroner ved nyttår til 174 milliarder nå.

Fondet lister opp sine ti største aksjebeholdninger ved utgangen av juni. Fondets fullstendige oversikt over alle investeringer oppdateres bare én gang i året.

Oljefondet la onsdag frem sterke tall for andre kvartal, med en avkastning på 608 milliarder kroner, eller 5,2 prosent.

Dette er toppaksjene.(Kilde: Norges Bank)

Dette er Oljefondets største aksjeposter ved utgangen av andre kvartal:

  • Apple: 173,7 milliarder kroner
  • Microsoft: 173,6 milliarder kroner
  • Alphabet: 127 milliarder kroner
  • Amazon: 126,5 milliarder kroner
  • Facebook: 88,7 milliarder kroner
  • Nestlé: 79,4 milliarder kroner
  • Taiwan Semiconductor Manufacturing: 71,7 milliarder kroner
  • Roche Holding: 59,8 milliarder kroner
  • ASML Holding: 54,3 milliarder kroner
  • Tencent Holdings: 53,6 milliarder kroner

Ved nyttår var både den nederlandske halvlederprodusenten ASML Holding og Tencent inne på listen over de 20 største investeringene i fondet, men nå har de tatt steget inn på topp 10.

Microsoft Corporation har fotografert konsernsjef Satya Nadella som er oljefondets nest største aksjepost.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*