Nasjonaltaeaterets Per Bogstad Gulliksen har en hovedrolle i «Når jeg drikker».

Teaterkunst av så høy klasse er sjelden vare i Oslo. I tre dager spilles et storartet teaterstykke med en blanding av profesjonelle skuespillere,og kulturarbeidere få meter fra Rådhuset i Oslo. Fredag var litt under tretti personer invitert til Kunstnerforundet for å se et stykke basert på en diktsamling utgitt på Cappelen Damm, «Når jeg drikker»skrevet av Martin Svedman.

Skuespiller Per Bogstad Gulliksen og hans kolleger gjorde en strålende innsats i Henrik Ibsens og Knut Hamsuns litterære ånd. Dette stykket, med en glimrende regi, må med hell kunne eksporteres til «Dramaten» i Stockholm eller Det Kongelige Teater i København. Dette stykket er så originalt i sin regi at det med hell kan spilles på scener i Storbritannia og USA etter en runde med oversettelse.

Forfatteren Martin Svedman spiller selv i stykket. «Gud»er tilfeldigvis plassert på omslaget av boken.(Foto: Nptander)

Stykket baserer seg på sterke tekster i Svedmans diktsamling( tekstsamling)»Når jeg drikker». Hans litterære åre er utvilsom og vi oppfordrer ham til å fortsette å skrive i Hamsuns og Ibsens ånd. Forfatteren har åpenbart et sterkt ego, som kan minne om Henrik Ibsen som for mer enn hundre år siden fullførte skuespillet «Peer Gynt» på hotel Tramontano i Sorrento og deretter likegodt skrev «Et Dukkehjem» på hotel La Luna i Amalfi lenger nede i Napoli-bukten. Dette er skuespill som med sin regi lever den dag idag, og opplevelsen i Kunstnerforbundet var like sterk, etter anmelderens mening. Ikke minst skuespiller Gulliksen spilte sin rolle på en fantastisk flott måte. Han har også deltatt i regioppsettet for stykket. Forestillingen er laget av og med: Martin Svedman, Per Bogstad Gulliksen, Bård Lie Thorbjørnsen og Bertil Greging, og vises på loftet på Atelier Kunstnerforbundet. De sceniske hendelsene tegner et portrett av en ung alkoholiker som basert på triste, euforiske, vonde, håpefulle, absurde og patetiske følelser, som uttrykkes i dikt fra samlingen. Forestillingen er gjort i samarbeid med Atelier Kunstnerforbundet. Atelier Kunstnerforbundet er et skreddersydd utviklingsprogram og produksjonslokaler i Kunstnerforbundets egne lokaler og er støttet av Sparebankstiftelsen, Talent Norge og Fritt Ord. Dette teaterstykket bør settes opp i utlandet med kulturstøtte fra norske myndigheter!

Forestillingen vises fire dager, ti ganger totalt:

Torsdag 26. januar: kl. 18.00 – 19.00
Fredag 27. januar: kl. 18.00 – 19.00
Torsdag 2. februar: kl. 18.00 – 19.00
Fredag 3. februar: kl. 18.00 – 19.00

Knapt tretti personer var i Kunsterforbundet fredag for å se» Når jeg drikker» av Martin Svedman.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*