Karsten Alnæs forteller i boken Svømmende dyr i det sørlandske hav om livet i sjøen ved Sørlandsskysten, – langs kyststripen fra Åna -Sira til Halden.

Med en levende fortelling tar Alnæs oss med og viser de forskjellige fiskeslagene og bruken av dem, fiskeplassene, redskapene, båtene, skipstypene og foredlingen av fisk. Men også arbeidets hverdag, arbeidsvilkår, slitet og forlisene. Og også tro og overtro, skikker og holdninger; alt dette som er overlevert og fremdeles lever i oss.

Beretningen tar utgangspunkt i hans femti år som feriegjest ved Stølefjorden mellom Kragerø og Risør, og er farget av hans bakgrunn og erfaring fra vestnorsk kystkultur.

Tittelen er inspirert av Petter Dass Nordlands Trompet sitt kapittel om fisk, hvaler og torsk, Svemmende dyr i det Nordlandske hav.

Avisen Fædrelandsvennen i Kristiansand ga boka nylig terningkast fem. I en svært rosende omtale sier avisen at dette er unik bok og skriver blant annet:….. «Svømmende dyr i det sørlandske hav» er blitt en svært omfangsrik og mangfoldig bok. Den er opplysende, overraskende, innimellom frydefull lesning, og trolig like spennende for de yngste amatørfiskerne som for de voksne yrkesfiskerne. Og alle andre som liker å kaste en sluk i sjøen for å teste lykken.»

Det er spennende å lese Karsten Alnæs´ historiske og nåtidsberetninger. Denne foreliggende boken er den første i sitt slag som gir en grundig innføring i fiske særlig langs Sørlandskysten, om levekår og det daglige utkomme hos folk flest. Fiske og videreforedling var en svært viktig næring spesielt i områder i Vest Agder.

Det skal bli spennende å følge Karsten Alnæs´ videre fiskehistorier langs norskekysten.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*