Statssekretær for EU-spørsmål og nordiske spørsmål Christian Danielsson er en viktig brikke for Sverige( Foto: Ninnia Andersson/Regeringskansliet)

Sveriges periode ved roret i Rådet for Den europeiske union ser ut til å bli spesielt utfordrende, takket være en gryende økonomisk krise skapt av krigen i Ukraina og en fullpakket lovgivningsagenda. Å få EU-landene land til å komme til enighet om en rekke saker når slutten av kommisjonens og Europaparlamentets funksjonstid nærmer seg, vil kreve suverene diplomatiske ferdigheter.

Som statssekretær for EU-ministeren vil Christian Danielsson fungere som Roswalls rådgiver og jobbe med koordineringen av det svenske formannskapet i EUs råd. Danielsson er en Brussel-veteran, og har jobbet i alle tre EU-institusjonene og han har bygget et omfattende kontaktnett under prosessen.

Han var ansvarlig for utvidelse, eller aksept av nye medlemsland til blokken, under landets første presidentskap i 2001. Og han var Sveriges faste representant i EU under landets andre presidentskap i 2009.

I 2021 ble han bedt av Europarådets president Charles Michel om å bli hans utsending for å føre tilsyn med sensitive meklingssamtaler i Georgia for å løse en politisk konflikt mellom regjeringen og opposisjonslederne. Den meglede avtalen ble hyllet som en suksess.

Nominasjonen kom etter å ha jobbet som kommisjonens generaldirektør for naboskaps- og utvidelsesforhandlinger (DG NEAR). Han var også nestleder for kabinettet for EU-kommisjonens visepresident Günter Verheugen, ansvarlig for forholdet til Tyrkia og konkurranseevne. Før han ble statssekretær, var han leder for EU-kommisjonen

Avisen POLITICO som ble grunnlagt i 2007, har vokst til et team på 700 personer som jobber over hele Nord-Amerika, hvorav mer enn halvparten som redaksjonelle ansatte. Den sju år gamle avisen POLITICO Europe, har vokst til nesten 200 ansatte, og i oktober 2021 ble POLITICO kjøpt opp av, og er et datterselskap av, det tyske konsernet Axel Springer SE. Nordens Nyheter skriver at svenske i tilegg har sine interne problemer med mord og gjengoppgjørpå gatene i de svenske byene.

Det tredje presidentskapet

Som svensk ambassadør til EU vil Lars Danielsson styre det svenske skipet gjennom landets tredje presidentskap i EUs råd. Karrierediplomaten med mer enn fire tiår med erfaring vil lede 200 tjenestemenn i Brussel for å takle noen av Europas mest presserende utfordringer, inkludert å holde blokken samlet i sin støtte til Ukraina og begrense økningen i energiprisene, samt dusinvis av andre lover under produksjonen, skriver Politico.

Danielsson er ikke fremmed for å megle europeiske avtaler om kontroversielle spørsmål. Den tidligere statssekretæren for EU-saker ledet landets første presidentskap i 2001, da Sverige jobbet med å få land som Polen, Ungarn og Tsjekkia inn i EU.

Utover EU har Danielsson fått diplomatisk erfaring i Genève, i FN, Beijing, Hong Kong og Seoul. Han kjenner også Stockholms politiske korridorer veldig godt: Han var to ganger utenrikspolitisk rådgiver for statsministre.

Han vil trenge all den kunnskapen for å navigere i det som sannsynligvis vil vise seg å være et vanskelig presidentskap. Med det europeiske valget rundt hjørnet i 2024, vil Sveriges øverste diplomater i Brussel måtte jobbe dobbelt så hardt for å fullføre dusinvis av lover under ledelse av en ny regjering i Stockholm.

«Utfordringen for oss er ikke å la oss undertrykke av krisehåndtering,» sa Danielsson under et European Policy Center-arrangement i november.

EU-minister Jessika Roswall har sine mål som Sveriges nye minister for europeiske anliggender klare: å gjøre landet sitt til en «ledende kraft å regne med» igjen ifølge avisen POLITICO.

Hun har vært advokat med fokus på familie- og strafferett, før hun ble valgt inn i Sveriges parlament fra det sentrum-høyre moderate partiet i 2010. Hun steg opp i gradene og ble partiets talsperson for EU-spørsmål i 2019. Hun er også en ivrig (og ifølge POLITICO stilig) ) skiløper som har konkurrert for den svenske Riksdagens skilag.

Frihandelsforsvareren som ble minister for første gang i oktober vil ha liten tid til å forberede seg på rollen sin i EU-presidentskapet, men har uttalt at hun følte seg «så forberedt som mulig». Roswall, som også jobber med nordiske saker , vil jobbe tett på statsministerens kontor.

Hun vil forsøke å presse frem Sveriges prioriteringer: å øke sikkerheten for EU-borgere; stoppe organisert kriminalitet; akselerere innsatsen for å begrense klimaendringer; dobling av EUs konkurranseevne; og beskytte unionens grunnleggende verdier.

Roswall har sagt at mens Sverige forventes å være upartisk, vil det være rom for «å sette et visst nasjonalt preg på presidentskapet og å fokusere på saker som er i både Sveriges og Europas interesse».

Det er imidlertid bekymringer i Brussel for at dette «nasjonale stempelet» vil komme med en høyreekstreme skråstilling, siden Roswalls koalisjonsregjering er avhengig av støtte i parlamentet fra de euroskeptiske Sverigedemokraterna, skriver Politico.

Christian Danielsson var ansvarlig for utvidelse, eller aksept av nye medlemsland til blokken, under landets første presidentskap i 2001, og han var Sveriges faste representant i EU under landets andre presidentskap i 2009.

I 2021 ble han bedt av Europarådets president Charles Michel om å bli hans utsending for å føre tilsyn med sensitive meklingssamtaler i Georgia for å løse en politisk konflikt mellom regjeringen og opposisjonslederne. Den meglede avtalen ble hyllet som en suksess.

Nominasjonen kom etter at han hadde jobbet som kommisjonens generaldirektør for naboskaps- og utvidelsesforhandlinger (DG NEAR). Han var også nestleder for kabinettet for EU-kommisjonens visepresident Günter Verheugen, ansvarlig for forholdet til Tyrkia. Før han ble statssekretær, var han leder for EU-kommisjonen, skriver POLITICO.

Sveriges EU-minister Jessika Rosswall fotografert av Ninni Andersson i Regeringskansliet.

Kilde: Regeringskansliet i Stockholm, avisen Politico , og Nordic News. Artikkelen er oversatt til norsk av Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*