I løpet av noen dramatiske dager på midten av 1530-tallet ble Sverige truet av Kruttkonspirasjonen – et statskupp regissert av det tyske Hansaforbundet. Eller var det hele et oppspinn av Gustav Vasa som ønsket å komme fiendene til livs? Hva skjedde den 1.juni 1523? vasa ble valgt til konge på denne dagen. I løpet av noen dager ble dermed et statskupp regissert av Hansaforbundet forhindret. Statsminister Ulf kristersson(t.h) og den amerikanske utenriksministeren Anthony Blinken er fotografert av Johannes frandson/Regeringskansliet.

Eller var det oppspinn av Gustav Vasa som ville avsløre sine fiender? Den 6. juni feires i hvert fall Sveriges nasjonaldag. I år er det på dagen 500 år siden Gustav Vasa ble valgt til konge av nasjonalforsamlingen i Strängnäs i 1523. Der og da ble Sverige en selvstendig nasjon. I løpet av de fem århundrene som har gått siden den gang, har Sverige skapt et nasjonalt fellesskap og bygget en stabil sosial modell tross økende kriminalitet og alt flere «skjutningar».

Sverige fem hundre år

Statsministeren skal delta i flere markeringer 6. juni. I år feirer Sverige et spesielt minneår. 500-årsjubileet for valget av Gustav Vasa som konge av Sverige og H.M. Kong Carl XVI Gustafs 50 år som statsoverhode markeres.

Statsministeren feirer, i nærvær av Deres Majesteter Kongen og Dronningen, Sveriges nasjonaldag i Strängnäs. Statsministeren vil sammen med kulturminister Parisa Liljestrand delta på en samling i Strängnäs domkirke, deretter i den tradisjonelle feiringen av nasjonaldagen i Västerviksparken.

Klokken 15 sendes statsministerens nasjonaldagstale på regjeringens nettside, regeringen.se. I løpet av kvelden deltar statsministeren på nasjonaldagsfeiringen på Skansen.

Fred i to hundre år

Sverige er det landet i verden som har lengst fred. (Sveits er nummer to.)Man skulle tro at dette eksepsjonelle hellet, at Sverige har klart å unngå krigens ufattelige menneskelige og materielle ødeleggelser, ville resultere i håpet om et NATO-medlemskap. Statsminister Magdalena Anderesson og forsvarsminister Peter Hultquist gikk begge fra troen på nøytraliteten etter Russlands brutale angrep på Ukraina 24. februar 2022. Tirsdag 30. mai besøkte USAs utenriksminister Antony Blinken Sverige. Under besøket ble det avholdt et møte mellom utenriksminister Blinken, statsminister Ulf Kristersson og utenriksminister Tobias Billström i Luleå.

Nordisk forsvarsunion

På en måte er det forståelig. 200 år er veldig fjernt i vanlig i en menneskelig hukommelse; men Sverige fikk Norge som gave i 1814 etter at krigen med Napoleon. I 1905 gikk Norge og Sverige hvert til sitt. Å leve i fred og frihet har heldigvis blitt en naturlig tilstand for oss, som luften vi puster inn. Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO har lagt premissene for et felles nordisk forsvar innenfor rammen for NATO og EU, der det norske medlemskapet i den europeiske unionen gjenstår. Nå gjenstår det for Stoltenberg å presse president Erdogan i Tyrkia til å si ja til det svenske NATO-medlems

skapet. For USA og NATO kommer ikke til å gi seg på dette punktet. Dermed blir det nye to hundre år med fred for svenskene i samarbeid med Finland EU og øvrige NATO-partnere.

Illustrasjonen er utarbeidet av den svenske regjeringen og preger nettsiden «Regeringen.se» på nasjonaldagen.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*