Utenriksminister Margot Wallstrøm sier at svensker og baltere frykter russerne (Foto:Martina Huber/Regjeringskansliet)
Utenriksminister Margot Wallstrøm sier at svensker og baltere frykter russerne (Foto:Martina Huber/Regjeringskansliet)

Sveriges nye utenriksminister Margot Wallström (S), sier i et intervju med Svenska Dagbladet at Russland skremmer svenske statsborgere. Svenskene er for første gang seriøst redde for Russland,sier Margot Wallström, og understreker at Sverige er et fredelig land. Utenriksministeren kritiserer i intervjuet den russiske holdningen til landene rundt Østersjøen. Hun sier videre at «Hvis vi er redde – er det ingenting i forhold til den frykter baltene føler for Russland

Krenket nøytralitet

Margot Wallstrøm sier videre at ingen bør tvile på at Sverige krever respekt og er forberedt på å handle for å beskytte landets alliansefrihet(les nøytralitet) og grenser. Den svenske Forsvarsmaktens analyse av etterretningsoperasjon i Stockholms skjærgård i oktober bekrefter at svensk territorialfarvann ble krenket i oktober. Sveriges statsminister Stefan Løfven bekreftet dette på en pressekonferanse i Stockholm siste fredag. I rapporten heter det at det ikke har vært mulig å identifisere nasjonaliteten på den enheten som har skrenket svensk territorium. Svensker Nordens Nyheter har snakket i Sverige denne helgen,med tror ikke at det er andre land enn Russland som kan ha krenket Sveriges grenser på denne måten.

Nytt politisk råd

Regjeringskansliet i Stockholm vil derfor etablere en sikkerhetspolitisk råd som regelmessig møtes for å koordinere håndteringen av saker relatert til Sveriges sikkerhet. Statsminister Stefan Løfven vil lede ede dette rådet. Sverige har en kystlinje som er like lang som hele USAs østkyst. Ingen marinestyrke i verden kan kontrollere et slikt område på en måte som en hundre prosent sikrer at ingen uvedkommende krenker svensk territorium. Sverige vil forsvare sin territoriale integritet ved alle tilgjengelige midler. Stefan Løfven sa på en pressekonferanse nylig at at de væpnede styrker har alle fullmakter som er nødvendige for å forhindre krenkninger av Sverige i en kritisk situasjon. Han sa videre at den geopolitiske situasjonen åpenbart har forverret seg.

-Jeg vil ikke å skremme noen, og understreker – at det ikke foreligger noen umiddelbar fare akkurat nå, sa statsminister Stefan Løfven.

Ville droppe støtte

Den avgåtte svenske regjeringen Fredrik Reinfelst ville droppe den statlige støtten til svenske kulturinstusjoner ved Middelhavet. Utenriksminister Margot Wallstrøm sier at regjeringen Stefan løfven er helt imot dette og at man bevilger penger til instituttene i det nye svenske budsjettet.

-Nei det var helt feil å droppe denne støtten, var hennes svar til SvD og hun mener at svenske kulturinstitutt i utlandet (les Latin- Europa) er ekstrremt viktige. Hun sier det er helt galt å trekke støtte til dr. Axel Munthes legendariske sted San Michele på Capri, som han ga til den svenske staten før han døde på Stockholm slott mer enn nitti år gammel. Svensker Nordens Nyheter har snakket med denne uken har vært opprørt over den tidligere regjeringens forslag om å droppe all støtte til instituttene ved Middelhavet, skriver Tidningarnas Telegrambyrå

Statsminister Stefan Løfven la fredag frem en analyse av  Sveriges sikkerhetspolitiske situasjon etter ubåtskrenkningene på en pressekonferanse i Stockholm.(Foto:Martina Huber/ Regjeringskansliet)
Statsminister Stefan Løfven la fredag frem en analyse av Sveriges sikkerhetspolitiske situasjon etter ubåtskrenkningene på en pressekonferanse i Stockholm.(Foto:Martina Huber/ Regjeringskansliet)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*