Den tyrkiske utenrikskomiteen stemte ja til å behandle Sveriges NATO-søknad i parlamentet. Spørsmålet er nå hvor raskt en avstemning kan finne sted. Tyrkia-ekspert Yavuz Baydar mener imidlertid at saken kan stemmes over snart. Sveriges NATO-søknad ble godkjent av Tyrkias utenrikskomité forrige tirsdag ettermiddag.

Tidningarnas Telegrambyrå(TT)T, viser nå til flere internasjonale medier. Foreløpig er det ikke rapportert noen dato for avstemning i parlamentets hovedsal, som er det siste steget for Tyrkia for å ratifisere Sveriges søknad. Men ifølge nyhetsbyrået Reuters, som er sitert av Dagens Nyheter, advarer lederen av utenrikskomiteen, Fuat Oktay, Sverige om å regne med en rask avstemning. Tyrkias nasjonalforsamling vil godkjenne Sveriges Nato-søknad hvis USA baner vei for at Tyrkia kan kjøpe F16-jagerfly, sier president Recep Tayyip Erdogan.

Uttalelsen ble gitt til tyrkisk presse forrige tirsdag, da Erdogan kom hjem etter en tur til Aserbajdsjan.Den amerikanske kongressen har så langt sagt nei til et salg av fly til Tyrkia. Erdogan sa også at Tyrkias utenriksminister diskuterte Sveriges Natos-søknad med USAs utenriksminister da de to deltok på FNs hovedforsamling i New York i forrige uke.

Nato skriver på sine nettsider at på forsvarsministermötet 17. og 18. januar i Bryssel vil NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møte de allierte og inviterte forsvarssjefene. Diskusjonene vil fokusere på gjeldende politiske mål og veiledning i forkant av forsvarsministermøtet i februar 2024 og toppmøtet i Washington DC i juli 2024. Nordens Nyheter har tidligere skrevet at Sverige er invitert til mötet i januar uten fullverdig medlemskap i NATO.

I den tredje delen av sesjonen på mötet i Bryssel 17 og 18. januar 2024, vil forsvarssjefene diskutere integrert luft- og missilforsvar for å forbedre beredskap, beredskap og interoperabilitet i fredstid, krise og konflikttider. Den fjerde sesjonen vil se forsvarssjefene gi ytterligere retning og veiledning angående NATOs militære avskrekking og forsvarsprioriteringer med fokus på nøkkelkapasitetskrav i forkant av beslutningene på toppmøtet i Washington D.C. og utover, skriver NATO på sine nettsider.

Generalsekreter Jens Stoltenberg, den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan og den svenske statsminister Ulf Kristersson fotografert av NATO etter enigheten i Vilnius om at Tyrkia skal godkjenne avtalen og at USA godkjenner salg av et förtitall jagerfly av typen F-16 til Tyrkia.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*