Den svenske stortingspresidenten Andreas Norlen sa på en pressekonferanse onsdag at et svensk nyvalg senest kan finne sted 21. april dvs. på første påskedag. Før det vil den svenske talmannen prøve å få frem en ny svensk regjering 16. januar, alternativt 23. januar. Dersom dette mislykkes blir det nyvalg i Sverige innen tre måneder, sa Norlen på pressekonferansen i Riksdagen. Andreas Norlen legger nå stort press på Stefan Løfven(S) og Ulf Kristersson(M) for å få til en løsning i regjeringsspørsmålet. Lederne i de to største partiene vil rapportere til talmannen frem til de to siste forsøkene skal gjennomføres.  Etter det Nordens Nyheter erfarer, kan det bli en regjering over blokkgrensene, fordi det svenske senterpartiet, som i utgangspunktet er borgerlig, har vært meget nær et samarbeide med sosialdemokratene om en ny svensk regjering. 

Nytt statsbudsjett

Sverigedemokratene(SD),Moderata samlingspartiet(Høyre)- og Kristendemokratene(KD) støtter et nytt budsjettforslag. Sverigedemokratene stemte for det felles budsjettforslaget til Moderata samlingspartiet og kristeligedemokratene. Dette ble presentert på en pressekonferanse i Stockholm forrige sdag. Folkepartiet Liberalerna stemte også mot Stefan Løfven under fredagens avstemning, sammen med de øvrige borgerlige partiene.

Avstemningen i Riksdagen fredag ga påny støtte til et budsjettforslag fra Moderaterna og Kristeligdemokratene , som antyder 20 milliarder svenske kroner i skattelette.  Dermed skal det i første omgang stemmes over om det svenske høyres leder Ulf Kristersson skal bli ny svensk statsminister i det nest siste forsøket før svenskene må gå til nyvalg til Riksdagen.

På en pressekonferanse forige uke sa Sverrigedemokratenes økonomiske talsmann Oscar Sjöstedt at dette ville kreve innsparinger i SD`s  budsjetter innen rettsvesenet, forsvar, innvandring, helse, skatt og kommunale tilskudd. I alle tilfeller var SD nærmere  de moderates overgangsbudsjettet, konkluderte han med. Jimmie Åkesson sa ifølge TT at moderatene etter hans mening har vært lydhøre overfor de svenske demokratenes politiske krav før tirsdagens avstemning. Nå sier altså centerns Annie Løøf nei til Stefan Løfven som ny statsminister, skriver Nordic News.

Talmannen i den svenske Riksdagen sa til SVT 1 at han vil føre samtaler med alle partiene fredag og gjennom helgen, men han legger til at han planlegger for et svensk nyvalg, som følge av at det lenge har vært «polsk riksdag» i svensk politikk, skriver Nordens Nyheter.

Ulf Kristersson presenteres som ny statsministerkandidat, etter at Stefan Løfven ble nedstemt fredag.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*