Generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO besøker Stockholm tirsdag med nyheten om at president Recip Erdogan har skrevet under på at Tyrkia godtar Sveriger som nytt medlem av NATO. Stoltenberg møter statsminister Ulf Kristersson, utenriksminister Tobias Billström og forsvarsminister Pål Jonsson. Det var den svenske avisen Expressen som først skrev at svenskene blir fullverdige medlemmer i NATO i november. En av årsakene skal være NATOs innsats for å få ti en løsning på et langvarig problem og USAs vilje til å levere 40 jagerfly av typen F-16. Recep Erdogan, Jens Stoltenberg og Ulf Kristersson er her fotografert under møtet i Vilnius i sommer, da man skrev under avtalen om det svenske medlemsskapet i NATO. Nå må avtalen ratifiseres av det tyrkiske parlamentet i Ankara, og samtidig vil Ungarn ratifisere avtalen og godta denne.

President Recep Erdovan i Tyrkia hevdet at det svenske medlemsskapet i NATO hang på USAs vilje til å selge jagerflyet F-16 til Tyrkia. Ifølge Expressen kan det ha skjedd et gjennombrudd i disse samtalene. Expressen skrev sist lørdag at tonen mot Tyrkia har vært atskillig tøffere etter utenriksministermøtet i Vilnius( Se NATOs foto der Stoltenberg, Kristersson og Erdogan var enige om svensk medlemsskap i NATO i Vilnius, Litauen). Den svenske regjeringen skal ha møtt ytterligere krav fra Ankara, etter koranbrenningene. Nordens Nyheter fikk altså rett i at det svenske flagget heises utenfor NATO-hovedkvarteret i Bryssel, allerede i november.

Etter det Nordens Nyheter erfarer, har problemer med strømkabler mellom Estland, Finland og Sverige ført til økt NATO-beredskap i Østersjøen. NATO og allierte har trappet opp patruljeringen i Østersjøen etter nylig skade på undersjøisk infrastruktur i regionen. De økte tiltakene inkluderer ytterligere overvåkings- og rekognoseringsflyvninger, inkludert med maritime patruljefly, NATO AWACS-fly og droner. En flåte på fire NATO-minejegere blir også sendt til området.

«Vi fortsetter å overvåke situasjonen tett, og vi forblir i nær kontakt med våre allierte Estland og Finland, og vår partner Sverige,» sa fungerende NATO-talsperson Dylan White. «NATO vil fortsette å tilpasse sin maritime holdning i Østersjøen og vil ta alle nødvendige skritt for å holde allierte trygge.» Siden Nord Stream-sabotasjen i september 2022 har NATO forbedret patruljer nær kritisk undersjøisk infrastruktur og har fremmet teknologisk innovasjon – inkludert med droner – for bedre å oppdage mistenkelig aktivitet. Tidligere i år opprettet NATO en koordineringscelle for undersjøisk infrastruktur for å utdype båndene mellom regjeringer, militære, industriaktører og NATO, og har siden etablert NATOs maritime senter for sikkerhet for kritisk undersjøisk infrastruktur innenfor NATOs maritime kommando, skriver NATO på sine nettsider.

NATO har satt inn AWACS overvåkningsfly i Østersjøen ifølge NATOs nettsider( Foto: NATO)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*