Generalsekretær Jens Stoltenberg fikk tidligere i år Kissinger-prisen for sin innsats for NATO. Norges störste avis VG, utropte vår tidligere statsminister til «Årets mann» i Norge etter en avstemning. Jens Stoltenberg, president Frank Walter Steinmeier og tidligere ordstyrer Nancy Pelocy i presentantenes hus i USA.

NATOs høyeste militærmyndighet, Militærkomiteen, møtes 17. og 18. januar 2024 i Brussel. Admiral Rob Bauer, leder av Militærkomiteen, deltar sammen med de allierte forsvarssjefene og deres inviterte motpart fra Sverige. Forsvarssjefene vil også diskutere veikartet for tilpasning til nåværende og fremtidige trusler. I den tredje sesjonen vil forsvarssjefene diskutere integrert luft- og missilforsvar for å forbedre beredskap, beredskap og interoperabilitet i fredstid, krise og konflikttider, skriver NATO på sine nettsider

De vil få selskap av general Christopher Cavoli, øverste allierte øverstkommanderende i Europa (SACEUR), og general Philippe Lavigne, øverste allierte sjef for transformasjon (SACT). Møtet i NATOs militærkomité for forsvarssjefer (MCCS) vil gjøre det mulig for forsvarssjefene å møtes og diskutere spørsmål av strategisk betydning for Alliansen. NATOs visegeneralsekretær, Mr. Mircea Geoană vil slutte seg til Militærkomiteen for åpningssesjonen for å ta opp Alliansens hovedprioriteringer og utfordringer. Den første sesjonen vil se general Cavoli, SACEUR, orientere forsvarssjefene om fremgangen mot implementering og gjennomføring av DDA Family of Plans som ble vedtatt på toppmøtet i Vilnius i juli 2023.

Dröfter forsvarsindustri

Det vil også bli holdt bredere diskusjoner om forsvarsindustri. kapasitet, operasjonell planlegging og muliggjøring. General Lavigne, SACT, vil orientere i den andre sesjonen og oppdatere om krigsforvandlingen til NATO. SACT vil understreke behovet for overordnet sammenheng i å oppnå kollektivt forsvar og konsolidert avskrekking, med fokus på nøkkelenablers som Multi-Domain Operations, strømlinjeformet kommando og kontroll, sømløs interoperabilitet og kontinuerlig forbedring av kvalitet og kvantitet. Forsvarssjefene vil også diskutere veikartet for tilpasning til nåværende og fremtidige trusler. I den tredje sesjonen vil forsvarssjefene diskutere integrert luft- og missilforsvar for å forbedre beredskap, beredskap og interoperabilitet i fredstid, krise og konflikttider.

PIAG-nasjoner er invitert

Den fjerde sesjonen vil se forsvarssjefene gi ytterligere retning og veiledning angående NATOs militære avskrekking og forsvarsprioriteringer med fokus på nøkkelkapasitetskrav i forkant av beslutningene på toppmøtet i Washington D.C. og utover. Den siste sesjonen av den første dagen vil forsvarssjefene møtes for første gang i NATO-Ukraina-rådets format. De vil diskutere Russlands angrepskrig mot Ukraina, situasjonen på bakken og NATOs og alliertes fortsatte støtte til Ukraina. Den andre dagen vil begynne med at forsvarssjefene møter med sine partnere for Partner Interoperability Advocacy Group (PIAG) fra Australia, Østerrike, Irland, New Zealand og Sveits. PIAG-nasjonene har ikke-NATO-nasjonsstatus, og gir en individuell sikkerhetsavtale som tillater utveksling av klassifisert informasjon og deltakelse i NATO-trening og -øvelser. Diskusjonene vil fokusere på nåværende og fremtidige militære interoperabilitetsmuligheter. Den neste sesjonen vil ha de allierte og de inviterte forsvarssjefene til møte med sine kolleger fra NATOs Indo-Stillehavspartnere: Australia, Japan, New Zealand og Republikken Korea. Diskusjoner vil omfatte den strategiske sikkerhetssituasjonen i Indo-Stillehavet, regionale utfordringer og deres implikasjoner for global sikkerhet.

Den siste sesjonen vil se NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg møte med de allierte og inviterte forsvarssjefene. Diskusjonene vil fokusere på gjeldende politiske mål og veiledning i forkant av forsvarsministermøtet i februar 2024 og Washington DC-toppmøtet i juli 2024.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*