Generalsekretær Jens Stoltenberg offentliggjorde onsdag (14. februar 2024) NATOs siste tall for forsvarsutgifter, som viser en enestående økning på tvers av europeiske allierte og Canada.Jens Stoltenberg mötte nylig US Secretary of State, Antony J. Blinken i USA, skriver Nordens Nyheter.

I en forhåndsvisning av denne ukens møter med forsvarsministre kunngjorde Stoltenberg at siden forsvarsinvesteringsløftet ble gitt i 2014, har europeiske allierte og Canada lagt til mer enn 600 milliarder dollar til forsvar. I 2023 så vi en reell økning på 11 % i forsvarsutgifter på tvers av europeiske allierte og Canada, som generalsekretæren kalte en «enestående økning». Han la til at han forventer at 18 allierte vil bruke 2 % av BNP på forsvar i 2024 – en seksdobling siden 2014, da bare tre allierte nådde målet. «I 2024 vil NATO-allierte i Europa investere til sammen 380 milliarder amerikanske dollar i forsvar. Den ungarske nasjonalforsalingen samles igjen etter vinterferien 26. februar, og etter det Nordens Nyheter erfarer skal statsminister Urban og medlemmene i parlamentete stemme over forslaget om at Sverige blir neste medlem av NATO.

Forsvarsutgifter over to prosent av BNP

For første gang utgjør dette 2 % av deres samlede BNP,» sa Stoltenberg. Han la til: «Vi gjør virkelige fremskritt: Europeiske allierte bruker mer. Noen allierte har imidlertid fortsatt en vei å gå. Fordi vi ble enige om på toppmøtet i Vilnius at alle allierte bør investere 2 %, og at 2 % er et minimum.» I 2014 investerte NATO-allierte i Europa 1,47 % av sitt samlede BNP i forsvar. Dette tallet har steget jevnt over et tiår, og vil nå 2 % i 2024.

Kilde: NATO Int. NATO-landenes forsvarsutgifter öker i forhold til BNP( Gross National Product.) Underlag for forsvarsministermötet i München, Tyskland, der også statsminister Jonas Gahr Störe deltar. Oversetter: Erik Heming.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*