NATO Secretary General Jens Stoltenberg, President of Türkiye Recep Tayyip Erdoğan and Prime Minister of Sweden, Ulf Kristersson. I sitt tale i Vilnius mandag (10. juli 2023), ønsket NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg velkommen president Recep Tayyip Erdogans avtale om å sende tiltredelsesprotokollen for Sverige til den store nasjonalforsamlingen så snart som mulig, og samarbeide tett med forsamlingen for å sikre ratifisering. Kunngjøringen kom etter et møte mellom generalsekretæren, president Erdogan, og statsminister Ulf Kristersson.

Memorandumet som ble avsluttet for et år siden på toppmøtet i Madrid har levert,» sa Stoltenberg. «Det har levert mer i vår kamp mot terrorisme, mer sikkerhet for Türkiye og et sterkere NATO.» Han bemerket at Sverige og Türkiye har jobbet tett sammen siden NATOs toppmøte i Madrid i 2022 for å ta opp Türkiyes legitime sikkerhetsbekymringer, og at Sverige som en del av denne prosessen har endret sin grunnlov, endret sine lover, betydelig utvidet sitt antiterrorsamarbeid mot PKK og gjenopptatt våpeneksporten til Türkiye. Sveriges samarbeid med Türkiye i kampen mot terrorisme vil fortsette utover tiltredelsen, sa han og ønsket velkommen til at Sverige og Türkiye i dag ble enige om å etablere en ny bilateral sikkerhetspakt.

«NATO vil også betydelig trappe opp sitt arbeid på dette området, og jeg vil for første gang i NATO etablere stillingen som spesialkoordinator for terrorbekjempelse,» sa generalsekretæren.Å fullføre Sveriges tiltredelse til NATO er et historisk skritt som gagner sikkerheten til alle NATO-allierte i denne kritiske tiden. Det gjør oss alle sterkere og tryggere, sa Stoltenberg.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg Vilnius Summit

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*