marcus wallenberg 800 investor ab

Svenske aksjer seiler opp som intressante investeringsobjeketer. Med lav oljepris øker etterspørselen etter globale industriprodukter og svenske selskaper øker i verdi. Sveriges Riksbank holder styringsrenten uendret tirsdag, men sa at de vil holde renten på null lengre enn tidligere antatt. Samtidig sa de at de forbereder ytterligere tiltak dersom det er nødvendig.Svenske kroner handles imidlertid lite endret mot store valutaer etter dagens rentebeslutning med oppdatert rentebane. Men svenske kroner er lik norske kroner etter et dramatisk fall for den norske kronen etter oljeprisens nedgang. Nordic News presenterer Wallenbergs «Core Investments» i 2015.

Uendret svensk rente

Sentralbanksjef Stefan Ingves i Riksbanken sa på en pressekonferanse i Stockholm forrige uke at Sverige står overfor fire ulike alternativer dersom de må innføre ytterligere pengepolitiske tiltak for å få opp inflasjonen, skrive Nyhetsbyrån Direkt.Det første alternativet er å kjøpe ulike typer verdipapir i markedet, det andre å låne ut penger til banker som så låner de ut videre, slik som i 2009. dette likner den modellen EU bruker for å få opp aktiviteten i euroområdets økonomi. Det tredje er en negativ reporente. Det fjerde alternativet, som er absolutt siste mulighet, er svenske intervensjoner i valutamarkedet.

Fondet øker i verdi

Mandag forrige uke betalt emen 106,45 norske kroner å kjøpe en svensk hundrelapp. Legger du til fem kroner for å ta ut pengene koster den svenske hundrelappen 101,45 norske kroner.Nordmenn som reiser over grensen for å handle, har i tillegg til noe lavere priser på både mat, tobakk og alkohol, har i årevis nytt godt av en sterk norsk kro. Dersom du bruker bankkortet i Sverige, er fortsatt den svenske kronen billigere enn den norske.Det er altså økonomisk gunstig å benytte bankkort om du skal handle i Sverige.Med bankkort kostet det 98,29 kroner for en svensk hundrelapp ifølge DnB. Den svake kronen får Oljefondet til å skyte i været, slik Nrdens Nyheter skrev forrige uke. Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets, utelukker ikke en svakere norsk valuta fremover.

Større usikkerhet

– Usikkerheten har doblet seg siden begynnelsen av november. Markedet tar høyde for at det blir store svingninger fremover, sier Dermed kan det være meget lønnsom å vurdere svenske industriaksjer en tid fremover. Investor AB, som er Wallenbergs investeringsselskap, har strategiske eierandeler i en rekke globale industriselskaper, som du kan kjøpe aksjer i.  SEB, Skandinaviska Enskilda Banken, eies med 16 prosent, og 20 prosent stemmerett av Wallenberg. Atlas Corpco, spesialist i å bore i fjell, domineres av Wallenberg-gruppen med 20 prosent og en eierandel på 15 prosent. I legemiddelselskapet Astra Zeneca eier man bae 4,1 prosent men stemmer for 8, 1 prosent. I IT-konsernet Ericsson stemmer man for 21, 5 prosent, men har bare 6 prosent eierandel. I hvitevarprodusentn Electrolux eier man 30 prosent og stemmer for 15.5 prosent. I legemiddelkonsernet Sobi eier man 39,5 prosent. I den nordiske børsen Nasdaq OMX, eier Wallenberg 11.6 prosent. I jagerflyprodusenten Saab eier man 39,5 prosent og stemmer for 30 prosent. I Husquarna eier Wallenberg 30 prosent, men stemmer for bare 16,8 prosent. Oljefondet burde bruke denne eiermodellen på flere av sine strategiske investeringer, skriver Nordens Nyheter.

Norske Grace Reksten har i flere år vært styremedlem i  Wallenbergs investeringsselskap Investor BA( Foto: Investor AB)
Norske Grace Reksten har i flere år vært styremedlem i Wallenbergs investeringsselskap Investor BA( Foto: Investor AB)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*