Press conference by NATO Secretary General Jens Stoltenberg, the Minister of Foreign Affairs of Finland, Pekka Haavisto, and the Minister of Foreign Affairs of Sweden, Ann Linde following the signature of the NATO Accession Protocols for Finland and SwedenFoto:NATO)

Sverige åpner opp igjen for våpeneksport til Tyrkia. Det var et av kravene Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan stilte Sverige for å godta deres Nato-søknad. På bildet av Jens Stoltenberg , utenriksminister Ann Linde og hennes finske kollega Pekka Haavisto den dagen de skrev under avtalen med Jens Stoltenberg om svensk og finsk medlemsskap i NATO.

Det er den svenske inspeksjonen for strategiske produkter (ISP) som bekrefter endringen overfor nyhetsprogrammet Eko i Sveriges Radio..

Der står det at våpeneksport til Tyrkia gjenopptas som en direkte f Sveriges søknad om å bli med i forsvarsalliansen Nato, hvor Tyrkia er medlem, skriver TT/NTB.Tyrkia ligger med sine nær 76 millioner innbyggere midt mellom Europa og Asia. Landet har vært under sterk kritikk fra blant andre Europarådet grunnet brudd på menneskerettighetene. Lørdag 1. oktober åpner det tyrkiske parlamentet etter sommerferien og Tyrkias aksept for svensk og finske NATO-medlemsskap skal opp i forsamlingen.

Svenske medier skriver at Tyrkia aller helst vil kjøpe det amerikanske jagerflyet F-35. Dette er av sikkerhetspolitiske årsaker uaktuelt. Men Tyrkia presser på for å få kjøpt jagerflyet F-16, som det norske Luftforsvaret har hatt frem til nå.

Den svenske staten ønsker å støtte Tyrkia i et strategisk jernbaneprosjekt verdt flere milliarder svenske kroner.

Ifølge Dagens nyheter skal det tyrkiske byggefirmaet være tilknyttet både president Recep Tayyip Erdoğan og Valdimir Putin.

De svenske myndighetene har funnet en rekke risikoer med prosjektet, blant annet når det gjelder helse og sikkerhet, arbeidsforhold og biologisk mangfold, ifølge avisen.

Likevel har Sverige gitt grønt lys for utarbeidingen.

Regjering benekter at samarbeidet har sammenheng med NATO-forhandlingene.

29. oktober ifjor åpne tdet som etter hvert kan bli verdens største flyplass; Istanbul New Airport. Arkitekten bak gigantprosjektet er norske Gudmund Stokke, leder av arkitektkontoret Nordic Office of Architecture (Nordic).

– Vi fikk oppdraget mye takket være en skisse som ble til på flyet til det første møtet med byggherren, forteller han.

Flyplassen utenfor Tyrkias største by er det siste og dyreste av en rekke gigantprosjekter som er fullført i Tyrkia de siste 15 årene. Hovedterminalen er nesten fem ganger så stor som Gardermoen. Dersom to foreslåtte tilleggsenheter blir bygget, vil flyplassen få en kapasitet på 200 millioner reisende i året. Det er flere reisende enn ved noen annen flyplass på kloden, skriver Nordens Nyheter.

Sverige og Finland har signert en avtale som stopper Tyrkias bekymringar, sier generalsekretær Jens Stoltenberg i NATO. Statslederne i Sverige, Finland og Tyrkia er enige ommer svensk våpeneksport og økt kamp mot terrorisme.

Avtalen ble signert etter et møte mellom de tre statslederne og generalsekretær Jens Stoltenberg

Sveriges statsminister Magdalena Andersson og Erdogans forhandler er enige om en avtale(Foto: NATO.Int.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*