Statasminister Stefan Løfven avgår etter mistillit i Riksdagen(Foto: Kristian Pohl/Regeringen.se)

Stefan Löfven går av som svensk statsminister. Han holdt en pressekonferanse om dette digitalt i Riksdagen mandag klokka 10.15. Nå tar talmannen i Riksdagen Andreas Norlen over for å finne frem til et regjeringsgrunnlag. Statsministeren avviste nyvalg før det svenske riksdagsvalget i september 2022, skriver Nordens Nyheter.

Den svenske Riksdagen stemte for mistillit for Sveriges statsminister Stefan Løfven. Dermed stemte 181 representanter av 349 i Riksdagen for mistillit til Stefan Løfven. Dermed tar svensk politikk et skritt til høyre og åpner for en borgerlig allianse mellom Jimmy Åkesson i Sverigedemokratene og Moderaternas partileder Ulf Kristersson. som åpner for et samarbeid til høyre. Men Stefan Løfven har altså muligheten til å utlyse nyvalg i løpet av kommende uke, skriver Nordens Nyheter. En tidligere svensk UD-tjenestemann sier til Nordens Nyheter at Belgia aldri har fungert så godt som da landet i lang tid var uten regjering.

Statsministeren ble felt

Forrrige uke vedtok Riksdagen å avsette statsministeren som har fått en siste uke av talmannen Andreas Norlen . Deretter må den svenske talmannen Andreas Norlen starte letingen etter en ny svensk statsminister. Han sier til SVT 2 at det ikke vil ta hundre dager å finne en ny statsminister denne gangen. Statsminister Stefan Løfven ville ikke møte Vänsterpartiet, og hevder at regjeringsavtalen er gjort av fire partier og ikke mellom sosialdemokratene og Vänsterpartiet. Innenriksminister Mikeael Damberg stilte til intervju i SVT 2 i et annet rom enn Vänsterpartiets leder Nooshi Dadgostar, skriver Nordens Nyheter

Sveriges statsminister Stefan Løvfen har et bestående problem fordi han som sosialdemokrat lever på de borgerlige svenske partienes nåde. Nå trues han av Vänterpartiet( Tidligere VPK- Vänsterpartiet Kommunisterna) etter at hans regjering går inn for fri fastsettelse av husleie for nybygde boliger. Dette forslaget viser at Løfven lar seg presse av de borgerlige partiene i retning av å føre en alt mer borgerlig politikk. Dersom den svenske statsministeren skriver ut nyvalg, går det mot et enda større borgerlig flertall. Ved Riksdagsvalget høsten 2022, ligger det an til et historist regimeskifte i Sverige. Partileder Jimmy Åkesson i Sverigedemokratene har blitt stueren i Riksdagen og vil kunne danne en sterk borgerlig koallisjon med Høyres Ulf Krisstersson. Under mandagens avstemning må 175 av 349 delegater i Riksdagen stemme for mistillitsforslaget.

Flest dødsskytinger

Den svenske Polisen havnet på toppen av den europeiske kriminalstatistikken etter at Sverige plutselig hadde flest «dødsskjutningar» av landene i EU. Dette har helt klart sammenheng med innvandringen til Sverige. Sveriges tidligere borgerlige statsminister Reinfeldt førte en meget liberal innvandringspolitikk, noe som fikk Sverigedemokratene til å vokse. SD, partiet med et brunstripet rykte, har fått mange nye stemmer, særlig i Skåne, der flere medlemmer av Moderata Samlingspartiet vil stemme på høyreorienterte Sverigedemokratene.

Stort borgerlig flertall

Valget i Sverige neste høst gir trolig et stort borgerlig flertall. Moderata Samlingspartiet får 22,6 prosent av stemmene. Sverigedemokratene får mer enn 19,6prosent av stemmene. Sosialdemokratene, som går kraftig tilbake får trolig mindre enn 25 prosent svenske stemmene. Kds, kristendemokratene får 5 prosent, mens Vänsterpartiet får 10 prosent. Centerpartiet i Sverige er vinglete, og vil ikke støtte en regjering med Jimmy Åkesson. Dermed går det i retning av en blåbrun allianse som danner en ny svensk regjering etter valget til Riksdagen neste høst, skriver Nordens Nyheter i en helgekommentar.

Løfven droppet nyvalg

Svenska Dagbladets kommentator Göran Eriksson skrev det går mot Löfvens avgang og nyvalg. Han sa skrev at statsministeren tydelig har markert at det ikke kommer på tale med forhandlinger med Vänsterpartiet. Da han dannet regjering, var det et krav fra Centerpartiet at han ikke inngikk kompromisser med sosialistene.

Eriksson mente at alle som har studert Löfvens måte å regjere på, ser at «det mest iøynefallende er at han ikke går av». Ved å utlyse nyvalg og kaste seg inn i en valgkamp kan han sikre et nytt grep om statsministerjobben.

Også Ewa Stenberg i Dagens Nyheter trodde påmnyvalg som en mulighet. Hun sammenligner statsministerens posisjon før helgen som om han henger der «som en meget løs melketann», ifølge Aftenposten. Dersom det hadde blitt nyvalg, ville vi trolig fått en borgerlig regjering i Sverige, skriver Nordens Nyheter.

Talmann >Andreas Norlen fortografert ava Riksdagen i Stockholm.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*