Utenriksminister Margot Wahlstrøm informerer Riksdagen om at Sverige igjen er medlem av FN`s sikkerhetsråd((Foto: Regeringen.se)
Utenriksminister Margot Wahlstrøm informerer Riksdagen om at Sverige igjen er medlem av FN`s sikkerhetsråd((Foto: Regeringen.se)

Med et klart flertall av stemmene i FNs generalforsamling sikret Sverige seg en plass blant de 15 medlemmene av Sikkerhetsrådet på tirsdag. Det er første gang siden 1999 at Sverige er en del av FNs sikkerhetsråd. Sist gang et nordisk land hadde en plass rundt det hesteskoformede bordet var da Danmark var medlem fra 2006–2007. Sverige var ett av tre land som ifølge Nordens Nyheter konkurrerte om to europeiske plasser i Sikkerhetsrådet i denne avstemmingen. Italia og Nederland kjemper om den plassen. Den svenske utenriksministeren, Margot Wallström, var i FN-bygningen på tirsdag for å overvære avstemmingen. Hun var naturlig nok fornøyd med resultatet.

– Sverige er tilbake i FN og i verden. Dette var en bragd, det var ingen som trodde at det skulle være mulig, sa hun på en pressekonferanse her i FN-bygningen like etter at resultatet ble kjent.

Medlem av sikkerhetsrådet

Nordens Nyheter skrev for tre dager siden, som første norske avis,  at Sverige kunne bli medlem av FN`s sikkerhetsråd og at utenriksminister Margot Wallstrøm var  i New York for å forsvare de svenske  plassene. Sverige konkurrerte med Italia og Holland om de ikke-faste plassene der valget finner sted tirsdag. Sveriges strategiske rolle i Østersjøen kan føre til at mange nok land stemmer på svenskene. Russland har i flere sammenhenger forsøkt å legge politisk press på  Sverige, uten at dette har ført til et flertall for NATO i det svenske folket. Den sittende svenske regjeringen ønsker heller ingen folkeavstemning om EU eller NATO. Samarbeidet i NATO blir viktigere for britene, som for Norge. Det bilaterale forsvarssamarbeidet mellom Norge og Sverige fortsetter tross svensk nøytralitet. En nøytralitet som nærmer seg NATO gjennom kommende bistandsavtaler

Swexit er utenkelig

Svenske politikere sier til Nordens Nyheter at en Swexit er utenkelig. Tidligere utenriksminister Carl Bildt sier til Sveriges Radio at EU nå må styrkes når representanter for 27 EU-land møtes i Brüssel neste uke. Sveriges Radio har debattert den britiske folkeastemningen i flere dager sammen med politikere i Riksdagen. Sverige og Finland er to land som ønsker fordypning, demokratisering og tettere samarbeid i EU. Sverige er Tysklands nærmeste allierte i EU. Business Sweden tror heller ikke på store forandringer i svensk-britisk samhandel på lang sikt, skriver Nordens Nyheter i en kommentar søndag

Fjerde største marked

Storbritannia er Sveriges fjerde største eksportmarked og nyheten om at Storbritannia forlater EU-samarbeidet er vil kunne føre til  problemer på det europeiske markedet for en lang periode, skriver Lena Sellgren, sjeføkonom i Business Sweden(tidl. Invest in Sweden).  Hun skriver at det er uheldig at en av Sveriges viktigste partnere i EU-samarbeidet går ut av unionen. Bortsett fra å være en handelspartner, samarbeider Sverige og Storbritannia i energispørsmål I EU, og begge står utenfor valutaunionen. Storbritannia er Sveriges fjerde største eksportmarked i en av Europas raskest voksende økonomier der tusen svenske datterselskaper arbeider. Storbritannia har nå to år på å forhandle om en slags EØS avtale, lik eller ulik den Norge har. Et alternativ er et samarbeid etter sveitsisk modell.

-På kort sikt vil det bli noen endringer, men på lang sikt, vil nye handelsavtaler sikre svensk-britisk handel. Vårt fokus ligger nå på å hjelpe svenske selskaper i Storbritannia med relevant informasjon, sier handelsekretær Fredrik Häggström, i Business Sweden i London.

Valutarisk samarbeid

Sverige står utenfor det europeiske valutasamarbeidet som Storbritannia og Norge. EØS-avtalen pålegger Norge å underlegge seg EU`s finanstilsyn, noe som trolig ikke påvirker styringen av det norske oljefondet. Men de tre landene kan sammen med Danmark dyrke et utvidet val

Tidligere utenriksminister Carl Bildt i Sverige tror på et utdypet samarbeid i de 27 EU-landene. (Foto: Wikipedia)
Tidligere utenriksminister Carl Bildt i Sverige tror på et utdypet samarbeid i de 27 EU-landene. (Foto: Wikipedia)

utarisk samarbeide, der man sammen forhandler om ulike finansielle løsninger med EU( i tilfelle ny finanskrise). Derfor er det viktig at Storbritannia får en EØS-avtale som er lik den norske avtalen. Alternativet er en handelsavtale etter sveitsisk modell. Men det vil tross alt ta flere år før EU og Storbritannia har fremforhandlet en avtale, skriver Nordens Nyheter.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*