Carl-Henric Svanberg er styreleder i Volvo og BP(Foto:Volvo)
Carl-Henric Svanberg er styreleder i Volvo og BP(Foto:Volvo)

 

Regjeringen bør satse deler av oljefondet i strategiske aksjeposter av betydning for Norge. Dermed kan man påvirke selskapene gjennom et offensivt og strategisk styrearbeid, og dermed påvirke oljeselskapene til å investere i fornybar enerkullbaserte kraftverk, skriver Nordens Nyheter. Finansminister Siv Jensen legger denne uken frem en stortingsmelding om Statens Pensjonsfond Utland, Oljefondet som er på 5271 milliarder kroner med investeringer i 82 selskaper i 82 land. Finnen Jorma Ollila er styreformann i Royal Dutch Shell, svenske Carl-Henric Svanberg er styreformann i BP og Volvo, og bør kunne føre en nyttig dialog med oljefondet som stor aksjonær i alle tre nevnte selskapene.

Er godt fornøyd

Påtroppende Ap-leder Jonas Gahr Støre er svært fornøyd med at regjeringspartiene har snudd og han sier ifølge NTB at det var Høyre og Frp selv som kontaktet Ap for samtaler om rådet. Jonas Gahr Støre sier at det viktig at etikkrådet forblir uavhengig og står utenfor Norges Bank. Innstillingene til etikkrådet vil offentliggjøres. Det gjør det lett å følge med på hvordan Norges Bank forholder seg til etikkrådets anbefalinger. Han sier at det ikke er noen grunn til at det skulle være problematisk at det er Norges Bank som tar den endelige avgjørelsen.

– Dette er et av de viktigste vedtakene Stortinget kan fatte i arbeidet for å berge det globale klimaet, sier generalsekretær i WWF, Nina Jensen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Den dagen forslaget blir vedtatt kan norske sparepenger brukes til å investere i lønnsomme utbygginger av solkraft og vindkraft rundt om i verden. Behovet for slike investeringer er enormt, legger hun til. Hun håper vedtaket kommer snart.

Bred enighet

Jensen viser til at både de borgerlige og rødgrønne partiene i rekordfart har stilt seg bak et tverrpolitisk ønske om å investere deler av oljefondet direkte i fornybar energi.

– Fra før eier oljefondet andeler i handlegater og shoppingsentre. Vi vil at fondet også skal eie andeler i solcelleparker og vindkraftanlegg, sier Nina Jensen.

Ifølge WWF, tidligere World Wildlife Found, har samtlige partier på Stortinget støttet dette forslaget i en eller annen form siden starten av valgkampen i fjor.

– Nå gjenstår bare at partiene klarer å bli enige om et felles vedtak i Stortinget, mener Jensen.

Når Stortinget tirsdag behandler innstillingen fra finanskomiteen om forvaltningen av Statens pensjonsfond, er det imidlertid ikke en selvfølge at vedtaket blir slik hun ønsker seg.

Mindretallsforslag

De tre rødgrønne partiene har lagt et mindretallsforslag hvor regjeringen blir bedt om å varsle at Statens pensjonsfond trekker seg ut av kullgruveselskap som har som oppgave å utvinne kull. De rødgrønne har også et forslag om å utvide mandatet til en allerede oppnevnt ekspertgruppe slik at de kan utrede hvordan oljefondet kan øke sine investeringer innenfor fornybar energi, inkludert infrastruktur til produksjon og distribusjon av fornybar energi.
Hvis Venstre og KrF stemmer for det de er for, og hvis Høyre stemmer for sitt vedtak på landsmøtet, er det flertall for disse forslagene, mener Jensen

Borgerlige enige

De første partiene som gikk ut og støttet ideen om direkte investeringer i fornybar energi var nettopp Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Gjennom avisen Vårt Land gikk de ut og utfordret sine politiske venner i Høyre til å være med på det samme forslaget. Høyre svarte på sitt landsmøte i vår hvor de vedtok å «opprette et nytt mandat for direkteinvesteringer for fornybar energi under Statens Pensjonsfond – Utland, med de samme krav til forvaltning som fondets øvrige investeringer», skriver ANB/NTB.

Finnen Jorma Ollila er styreformann i Royal Dutch Shell(Foto:Shell)
Finnen Jorma Ollila er styreformann i Royal Dutch Shell(Foto:Shell)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*