Jonas Gahr Støre på Stortinget( Foto: Bernt Viesen

Jonas Gahr Støre sier til Klassekampen at det er uaktuelt å sitte i regjering sammen med partiet Rødt eller Miljøpartiet De Grønne(MDG). I Sverige er MDG for tiden på vippen i Riksdagen og kan skape regjeringskrise i nabolandet. Dermed har kampen om regjeringsmakt i 2021 startet i Norge. Selvom de fire borgerlige partiene i Norge ikke ha hatt et flertall bak seg i månedsgjennomsnitt siden juli 2018, spår partileder Jonas Gahr støre at neste års Stortingsvalg kommer til å bli jevnt. Støre er klar for å samarbeide med Sp og SV i ny norsk rødgrønn regjering.

I en artikkel i Klassekampen åpner han døren for Kristelig Folkeparti. Etter at tidligere leder i Kr.f., Knut Arild Hareide tapte kampen om den ideologiske retningen for kristenfolkets parti i Norge, er et samarbeid med Arbeiderpartiet i Norge likevel mindre trolig. Men et samarbeide mellom Støre og Hareide, i et stort ikke borgerlig Kristelig Folkeparti, ville ville kunne gitt en mer stabil norsk venstre-sentrumsregjering

Sitter på gjerdet

Bakgrunnstall viser at under halvparten av KrF-velgerne fra forrige stortingsvalg sier de ville ha stemt på partiet igjen, mens hver fjerde KrF-velger er usikker og sitter på gjerdet. Kristelig Folkeparti gikk tilbake 1,3 prosentpoeng og klarte så vidt sperregrensen med 4,1 prosent på den første målingen TNS Gallup gjorde etter det borgerlige budsjettforliket i det norske Stortinget, ifølge gallupselskapet Kantar. Venstre fikk 4,8 prosent (- 0,1). Bakgrunnstallene viser at hver femte velger som stemte Venstre siste høst i dag ville på Arbeiderpartiet. Den første gallupen etter budsjettforliket viser at begge de to regjeringspartiene fikk en liten fremgang etter svært lave tall i november.

Høyre økte med 0,5 prosentpoeng til 23,9, mens Fremskrittspartiet økte med 0,5 til 10,0 prosent.Målingen eter i sin helhet tatt opp etter budsjettforliket i Stortinget og fanger dermed opp mediestøyen rundt poseavgiften og skattelettelsene, som har kommet i skyggen av Koronakrisen.

Beste oppslutning

Arbeiderpartiet fikk sin høyeste oppslutning på 16 år med 40,7 prosent (+ 0,9). Med et slikt valgresultat ville Jonas Gahr Støre i sitt første valg som partileder fått hele 77 mandater på Stortinget. Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet henter mange nye velgere som stemte på alle de andre partiene ved det forrige valget. Men partiet har lavere oppslutning blant unge enn eldre velgere. De fire borgerlige partiene som etter valget i fjor høst undertegnet en samarbeidsavtale er idag langt unna flertall på Stortinget. Med 42,8 prosent av de spurte bak seg ville et valg i dag bare gitt de fire borgerlige partiene 72 av de 85 mandatene de trenger på flertall. Med et valgresultat på linje med fjorårets siste TV 2-gallup kan AP blant annet danne flertall sammen med SV og Rødt, Senterpartiet og KrF, eller SV og De Grønne(MDG). Etter at Fremskrittspartiet på høyresiden i norsk politikk, gikk ut av regjeringen, og venstre kom inn, er det borgerlige forspranget i Norge ytterligere innskrenket, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Senterpartiet tilbake

Etter at Trygve Slagsvold Vedum overtok som leder har ikke Senterpartiet ligget lavere på TV 2s gallup. Siden forrige november går partiet ned med 1,3 prosentpoeng til 4,1 prosent og ligger dermed farlig nær sperregrensen for tildeling av utjevningsmandat. Men Senterpartiet er på vei opp igjen. Sosialistisk Venstreparti(SV) økte derimot med 0,3 til 4,7 prosent og var over sperregrensen igjen. Miljøpartiet de grønne(MDG) ville med 4,4 prosent fått seks personer på Stortinget om det hadde vært valgresultatet. Partiet gikk frem 0,8 prosentpoeng siden forrige november. Det er den nest høyeste oppslutningen TNS Gallup har målt for De Grønne og femte gang etter forrige valg at partiet måles over sperregrensen. De Grønne var dengang tredje største parti blant unge velgerne. Partiet Rødt fikk 2,1 prosent (+ 0,1) og sikret seg dermed ett mandat fra Oslo. Målingen var laget av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 961 personer med stemmerett, skriver Nils Petter Tanderø i en politisk kommentar foran Stortingsvalget i 2021.

Tidligere partileder Knut Arild Hareide i Kristelig Folkeparti ville støtte Arbeiderpartiet(Foto: Kr.f.)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*