Sist uke løftet spotprisen seg igjen over € 50/ MWh et prisnivå også så i sommer. I går, tirsdag, løftet spotprisen seg over € 60, men det var på mandag vi så de høyeste timesprisene. Mellom klokken 17 og 18 mandag kveld var det priser på over € 100/MWh i mange områder i Norden. Prisene i Norden var todelt; områdene i vest og nord fikk kun halve prisen områdene i øst og sør gjorde. Full kobling mot den tyske spotprisen gjorde at prisen nådde helt opp til 105,02 €/MWh denne timen, skriver LOS Energy.

Uten særlig med nedbør eller vind, har innflytelsen fra de europeiske prisene vært stor den siste uken. Samtidig løftet også de europeiske prisene seg den siste uken, basert på høyere pris på kull, gass og CO2-kvoter. Kull- og gassprisen har hatt en jevnt fallende kurve i det siste, men akkurat den siste uken har nedgangen stoppet og korrigert seg noe opp igjen. CO2-prisen lever som vanlig sitt eget liv, mye basert på rykter om Brexit-forhandlingene. 11. desember skal det avgjøres politisk om Storbritania skal godkjenne tilbudet fra EU om utmeldingsavtale. Dersom de ikke finner frem til en avtale, vil en «hard Brexit» kunne frigjøre store mengder med utslippsrettigheter som kan dumpes i markedet. Det kan bety enda større volatilitet med press nedover på prisen.

Værendring

Det kan se ut til at vi skal legge den kalde, tørre og vindfattige perioden bak oss, i alle fall for en liten stund. Fremover varsler meteorologene mildere temperaturer, godt med nedbør og masse vind. Det har markedet allerede priset inn ved at neste ukes spot priser er priset lavere enn denne uken.

 

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*