Jens Stoltenberg tilstrer som NATO`s generalsekretær 1. oktober(Foto.Regjeringen)
Jens Stoltenberg tilstrer som NATO`s generalsekretær 1. oktober(Foto.Regjeringen)

Jens Stoltenberg får en viktig meglerrolle mellom Russland og Vesten når han tiltrer som NATO`s generalsekretær 1. oktober. NATO etablerer en innsatsstyrke på fler tusen mann som skal kunne settes inn på få dagers varsel. EU vedtar nye sanksjoner mot Russland, men venter med å iverksette dem til våpenhvilen i Øst-Ukraina brytes, opplyser EU-diplomater til Nordens  Nyheter. Dersom våpenhvilen fører til en varig fred, avvikles de planlagte sanksjonene, opplyser kilder i EU-kilder. Utsendinger fra EUs medlemsland møttes i Brussel fredag for å bli enige om når de nye sanksjonene blir innført , dersom våpenhvilen i Ukraina blir brutt.

Fredag formiddag samlet representanter fra de stridende partene i Ukraina seg sammen med utsendinger fra OSSE i Hviterusslands hovedstad Minsk. Her ble partene enige om en våpenhvile som kan legge grunnlaget for en varig fredsplan, skriver NTB. I Wales besluttet NATO å etablere en innsatsstyrke på flere tusen mann som kan gripe inn ved konflikter. Den britiske statsministeren David Cameron opplyste at Storbritannia avser 3500 soldater til den nye innsatsstyrken.

Koalisjon mot IS

USA oppfordrer ni andre land til å bli med i en militærkoalisjon for å bekjempe islamistgruppen Den islamske staten (IS). Norge er ikke blant de ni landene. USAs utenriksminister John Kerry holdt et møte med de ni landene under NATO-toppmøtet i Newport i Wales. Norges statsminister Erna Solberg er ifølge NTB ikke med i denne gruppen. dermed får trolig Jens Stoltenberg en hovedoppgave i forhandlingene med Russland etter 1. oktober, skriver Nordens Nyheter.

– Vi må angripe dem på en måte som forhindrer dem i å ta over land, vi må støtte de irakiske sikkerhetsstyrkene og andre i området som er beredt til å stå imot IS, uten å sende inn egne styrker, sa utenriksminister John Kerry fra USA under møtet, der det deltok representanter fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Italia, Danmark, Tyrkia, Polen, Canada og Australia.Torsdag skrev USAs president Barack Obama og Storbritannias statsminister David Cameron en kronikk i avisen The Times,«Hvis terroristene tror at vi skal svekkes av deres trusler, kunne de ikke tatt mer feil. Land som Storbritannia og USA vil ikke la seg kue av barbariske drapsmenn» skrev de to statslederne.

Fikk delelinjeavtale

Tidligere statsminister Jens Stoltenberg og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre høstet stor tillit i NATO og EU da de fikk til en avtale om en delelinje i Barentshavet med Russland. Dette er en av årsakene til at Jens Stoltenberg fikk jobben som NATO`S generalsekretær. Tysklands kansler Angela Merkel spiller en nøkkelrolle i samarbeidet mellom USA og Europa, og Tyskland er en alt viktigere samarbeidspartner for Norge. Dermed har stormaktene i EU og NATO store forventninger til Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO.

Kansler Angela Merkel samarbeider tett med jens Stoltenberg og president Barrack Obama samarbeider tett for å få løst Ukraina-krisen(Foto:Wikipedia)
Kansler Angela Merkel samarbeider tett med jens Stoltenberg og president Barrack Obama samarbeider tett for å få løst Ukraina-krisen(Foto:Wikipedia)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*