Angela Merkel og Barrack Obama  iverksetter flere tiltak mot Russland(Foto:Bundeskanzleramt)
Angela Merkel og Barrack Obama iverksetter flere tiltak mot Russland(Foto:Bundeskanzleramt)

USA har innført flere sanskjoner mot russiske selskaper og embetsfolk i forbindelse med situasjonen omkring Ukraina, står det i et dokument vedtatt av USAs finansdepartement. Sanksjonene støttes av EU og Tysklands kansler Angela Merkel.De 28 stats- og regjeringssjefene i EU er enige om å be Den europeiske banken for gjenoppbygning og utvikling (EBRD) og Den europeiske investeringsbanken (EIB) stopper nye investeringer i Russland.

Med på svartelisten nå er viseformann for det russiske parlamentets underhus Sergej Neverov, minister for Krim Oleg Saveljev og den russiske presidentens medhjelper Igor Sjtsjegolev.På listen finner man dessuten de selvutnevnte Donetsk-og Lugansk-folkerepublikkene og statsminister i Donetsk-folkerepublikken Aleksander Borodaj.Sanksjonene gjelder fra nå av også en rekke selskaper i det russiske forsvarsindustrielle kompleks, bl.a. korporasjonen Almaz-Antej og konsernet Kalasjnikov.

Business as Usual

Sanksjonene vil gjelde selskapene Bazalt, Izjmasj, Uralvagonzavod, konsernene Radioelektroniske teknologier og Sozvezdie, samt selskapene i olje-og gassektoren Novatek, Rosneft, Vnesheconombank og Gazprombank.Den norske stat har solgt seg ned i russiske oljeaksjer, men oljefondet har innsyn i de store russiske oljeselskapene etter aksjeloven. Oljefondet har aksjer for 3,3 milliarder i Gazprom, og satser 272 millioner kroner i oljeselskapet Rosneft som samarbeider med Statoil, men eier bare 0,06 proent som er nok til å gi innsyn. I russiske Gaz Auto Plant har fondet investert 72 millioner og eier 2,77 prosent.I russike VTB Bank satser oljefondet 5,5 milliarder og eier 4,6 prosent i en bank der den russiske staten eier 60,8 prosent, skriver Nordens Nyheter.

Kaller det en blindvei

USA og EU er skuffet over at prorussiske opprørere ikke har tatt del i samtalene mellom Ukraina, Russland og vestlige meklere.

– Russland har ikke møtt forventningene som utenriksministrene fra Tyskland, Ukraina, Russland og Polen ble enige om 2. juli, sier Merkels talsperson Steffen Seibert til nyhetsbyrået Reuters.USAs sanksjoner mot Russland vil føre forholdet mellom nasjoenen inn i en blindvei, sier president Vladimir Putin.

Angela Merkel støtter sanksjoner mot Russland på hennes 60-årsdag(Foto:Bundeskanzleramt)
Angela Merkel støtter sanksjoner mot Russland på hennes 60-årsdag(Foto:Bundeskanzleramt)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*