NATO Secretary General Jens Stoltenberg briefs the media at NATO HQ September 30th 2022.

President Putin har nå gjort krav på ytterligere brannregioner i Ukraina som en del av Russland. Dette er det største forsøket på annektering av europeisk territorium med makt siden andre verdenskrig. Ytterligere 15 prosent av Ukrainas territorium. Et område omtrent på størrelse med Portugal. Ulovlig beslaglagt av Russland med våpen.

De falske folkeavstemningene ble konstruert i Moskva. Og pålagt Ukraina. Totalt i strid med folkeretten, sa genersakretær Jens Stoltenberg i NATO før helgen..

Denne landgripen er ulovlig og illegitim. NATO-allierte anerkjenner ikke, og vil ikke anerkjenne noe av dette territoriet som en del av Russland.Vi oppfordrer alle stater til å avvise Russlands åpenbare forsøk på territoriell erobring.

Disse landene er Ukraina.
Donetsk er Ukraina.
Luhansk er Ukraina.
Cherson er Ukraina.
Zaporizhzhia er Ukraina.
Akkurat som Krim er Ukraina.

Bruker makt for andre gang

Dette er andre gang Russland tar ukrainsk territorium med makt.
Men det endrer ikke konfliktens karakter. Dette er fortsatt Russlands brutale angrepskrig mot Ukraina.Og det endrer ikke vår forpliktelse til å støtte Ukraina.

NATO er ikke del i konflikten. Men vi gir støtte til Ukraina slik at det kan være rett til selvforsvar nedfelt i FN-pakten. NATO er en defensiv allianse.Vi står samlet og bestemt for å forsvare og beskytte alle NATO-allierte. Og hver tomme av alliert territorium.

Dette er et sentralt øyeblikk.
Putin har mobilisert hundretusenvis av flere tropper.
Engasjert i uansvarlig kjernefysisk sabelrasling.
Og nå ulovlig annektert mer ukrainsk territorium.

Til sammen representerer dette den mest alvorlige eskaleringen siden krigen startet.

Ingenting av dette viser styrke. Det viser svakhet, sa Stoltenberg videre. Det er en innrømmelse av at krigen ikke kommer til å planlegge. Og at Putin har sviktet totalt i sine strategiske mål.

Putin har det fulle ansvaret for denne krigen. Og det er hans ansvar å avslutte det.
For å få slutt på den enorme lidelsen til det modige ukrainske folket.
For å få slutt på energi- og matkrisen som rammer så mange rundt om i verden.

Hvis Russland slutter å kjempe, blir det fred.
Hvis Ukraina slutter å kjempe, vil det slutte å eksistere som en uavhengig suveren nasjon i Europa.

NATO bekrefter vår urokkelige støtte til Ukrainas uavhengighet, suverenitet og territorielle integritet.

Vi er fortsatt besluttsomme i å gi støtte til Ukraina mens det fortsetter å forsvare seg mot Russlands aggresjon.

Så lenge det tar.

Og med det er jeg klar til å svare på spørsmål fra pressen.

NATOs talsperson, Oana Lungescu:

Og vi får tid til bare et par spørsmål. Vi starter med News Agency of Ukraine.

Nasjonalt nyhetsbyrå Ukraina, Dmitry Shurkho:

Takk for dere alle sammen. Nasjonalt nyhetsbyrå i Ukraina Dmitry Shurkho. Vi i Ukraina er ikke i tvil om at vi vil seire og frigjøre våre territorier. Men for noen timer siden viste ukrainsk ledelse oss den mulige veien ut av denne blodige krigen og søkte offisielt om NATO-medlemskap. Mitt spørsmål, er NATO klar til å vurdere typen søknader? Og den andre delen av spørsmålet, er det mulig å vurdere denne raske prosedyren for det slags medlemskap, slik den ble gjort for Sverige og Finland?

NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg svarer på spørsmål fra Associated Press.

Ethvert demokrati i Europa har rett til å søke om NATO-medlemskap, og NATO-allierte respekterer den retten. Og vi har sagt igjen og igjen at NATOs dør forblir åpen. Og det har vi vist de siste årene.

NATO-allierte, da de møttes på NATO-toppmøtet i Madrid, sa også veldig tydelig at vi støtter Ukrainas rett til å velge sin egen vei, til å bestemme hva slags sikkerhetsordninger som ønsker å være en del av. Deretter må en beslutning om medlemskap selvfølgelig tas av alle 30 allierte, og vi tar disse avgjørelsene ved konsensus.

Vårt fokus er nå på å gi umiddelbar støtte til Ukraina, for å hjelpe Ukraina med å forsvare seg mot den russiske brutale invasjonen. Og så er det hovedfokuset og hovedinnsatsen til NATO-allierte, som vi snakker.

NATOs talsperson, Oana Lungescu ga deretter ordet til Nasjonalt nyhetsbyrå i Ukraina Dmitry Shurkho og Associated Press`reporter Lorne Cook

Generalsekretær Stoltenberg, krigen ser ut til å ha fått en ny dimensjon i dag med både president Zelenskyy og president Putin som har tatt ganske store skritt. Jeg lurer på nå som president Putin har annektert disse delene av Ukraina, han har truet med å bruke atomvåpen også. Ville du bedt om ro? Vil du råde president Zelenskyy til å kanskje holde seg borte fra regionen? Hvordan vil NATO håndtere dette også utenfra?

-Vi ber president Putin om å avslutte krigen. Han er ansvarlig for å starte krigen og har ansvaret for å avslutte krigen. For hvis Russland slutter å kjempe, blir det fred. Hvis Zelenskyy og ukrainere slutter å kjempe, vil Ukraina slutte å eksistere som en uavhengig nasjon, sa generalsekretær Jens Stoltenberg til slutt på pressekonferansen 30. september i år.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*