Stig Brenner(«Unge Ferrari» satser på miljøet sammen med Fortum(Foto:Cision)

Stig Brenners forrige turné hadde et utslipp tilsvarende åtte ganger rundt jorda med bensinbil. Sånn vil han ikke ha det. Derfor har han gjort noe med det.

Som den første artisten i Norge har Stig Brenner, også kjent som Unge Ferrari, regnet ut sitt CO2-avtrykk som turnerende artist. Det viste at hans forrige turné hadde et utslipp på 65 tonn CO2-ekvivalenter – eller et utslipp tilsvarende åtte ganger rundt jorda med bensinbil. Det er nok til å smelte 190 kvadratmeter is i Arktis. Et avtrykk som er like stort som det årlige utslippet til fem nordmenn.

– Nå som jeg har et tall og vet hva som gjør at utslippene blir så store kan jeg faktisk gjøre noe med det, sier Stig Brenner.

Endring som betyr noe

Det er energiselskapet Fortum som har regnet ut Stigs utslipp og hjulpet ham med å finne ut hvordan han kan redusere dette.

Samarbeidet mellom Fortum og Stig startet allerede i 2019 da Fortum lanserte The Green Rider sammen med Øyafestivalen. The Green Rider er en liste med miljøvennlige krav som artister kan stille til konsert- og festivalarrangører for å gjøre festivalverdenen grønnere. 16 artister og band, deriblant Stig Brenner, Sigrid, Sondre Justad, Thea Hjelmeland og Pom Poko signerte rideren for å stille klima- og miljøkrav til musikkfestivaler rundt om i landet. Og nå tar Stig Brenner det et skritt videre.

– Etter Øya i 2019 ønsket jeg å gjøre noe mer enn bare å stille krav kun til festivalarrangørene. Hvordan så mitt eget klimaavtrykk ut og hvordan kan jeg bli mer miljøbevisst? Med hjelp fra Fortum har jeg funnet ut at min forrige turné har tilført kloden 65 tonn CO2 på alt fra transport til maten vi spiser til elektrisiteten vi bruker og merchen vi selger, sier Stig Brenner.

Fortum jobber med innovasjon med fornybar energi og gjenvinning, med mål om å skape en grønnere og renere verden for alle, og er eksperter på hvordan energiforbruk påvirker klimaet og miljøet.

Første steg mot å endre hele musikkbransjen

– Vi synes det er veldig bra at Stig går foran som et godt eksempel og tør å legge fram utslippene sine for å vise at vi alle kan gjøre noe for å gjøre verden litt grønnere. Som eksperter på hvordan energiforbruk og avfall påvirker klimaet og miljøet, har vi hjulpet Stig å finne ut hvordan han kan redusere klimautslippene sine så mye som mulig, men fortsatt være en artist, sier kommunikasjonsrådgiver Marte Hortemo i Fortum.

I tillegg til å ha fått råd og hjelp av Fortum, har Stig snakket med Tommy Tee og Anna of the North, artister med lang fartstid i bransjen som selv har tatt grønne grep, han har fått inspirasjon fra Øyafestivalen og diskutert med bransjen selv.

Nå jobbes det i musikkbransjen for at også andre artister skal gjøre som Stig Brenner.

Samarbeidet har nemlig allerede skapt ringvirkninger, og bookingbyrået til Stig, All Things Live, som er et av Norges ledende bookingbyråer, vil oppfordre sine artister til å ta i bruk rideren og ta tilsvarende grep som Stig.

– Vår jobb blir å pitche dette for alle de andre artistene vi jobber med og oppfordre dem til å ta i bruk The Green Rider. Hvis vi kan få med våre artister, så vil det kunne ha store ringvirkninger slik at vi faktisk kan få endret musikkbransjen og holdningene knyttet til klima og miljø, sier Helena Zarifa Pedersen, prosjektleder i All Things Live.

Kan redusere utslippene med 30 prosent

Resultatene fra utregningene presenteres i en egen film som lanseres 21. januar. Selv om blant annet mer fokus på mat og valg av transportmidler er viktig for å redusere utslippene, er det helt andre poster som var den største overraskelsen når det gjelder å redusere utslipp.

– Fra å ha et utslipp nok til å smelte bort 190 kvadratmeter is på Arktis, har vi funnet frem til flere enkle, men kraftfulle tiltak som kan redusere Stigs utslipp med omtrent 30 prosent – eller 60 kvadratmeter mer is i Arktis. Og det faktisk uten å kutte flyreiser, sier Hortemo.

– Dette er utslippene til én artist, men tatt i betrakting at Oslo er en av byene i Europa med den mest aktive livescenen og at det spilles tusenvis av konserter hvert år i Norge, kan endringen bli stor. Når artistene gjør sin del av avtalen, er det også lettere for festivalene og spillestedene å godta kravene om endring fra The Green Rider, sier Pedersen.

Stig Brenner støttes av Fortum(Foto: Cision)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*