Stefan Løfven tapte valget i Riksdagen tirsdag med 142 stemmer mot 209. (Foto:Anders Wiklund/TT via AP)

Stefan Löfven ble tirsdag avsatt som svensk statsminister i Riksdagen. På mandag mistet sverigedemokraten Björn Söder kampen om stillingen som riksdags andre visepresident. Tirsdag sa Riksdagen nei til Stefan Löfven som fortsetter som Sveriges statsminister inntil talmannen finner frem til en ny svensk regjering, skriver Nordens Nyheter.

Statsminister Stefan Løfven blir altså sittende selvom han blir kastet som svensk regjeringssjef. Sverige vil bli ledet av en overgangsregering i lang tid. Dette innebærer at statsminister Stefan Löfven og andre ministre sitter til regjeringens spørsmål er løst. Talmannen fremmer fire forslag før det eventuelt lyses ut nyvalg i Sverige. Hele 209 representanter i Riksdagen stemte mot Stefan Løfven, mens 142 representanter stemte for at han skulle bli sittende som statsminister.

Ny president i Riksdagen

Moderaternas Andreas Norlén er valgt til «Stortingspresident» og ny leder for den svenske Riksdagen. Det er han som nå fården vanskelige jobben med å utpeke Sveriges kommende statsminister. Sverige kan få en tverrpolitisk regjering, eller en mindretallsregjering med utgangspunkt i høyrepartiet Moderaterna. Høyrepartiet kan også samarbeide med Centerpartiet og eller Kristeligdemokratene og resten av den borgerlige Alliansen, uten Sverigedemokratene.

-Jeg er Talmann men ikke trollmann, sa Andreas Norlen til nordisk presse tirsdag.

Alliansen ga støtte

Norlén fikk støtte fra alle de fire borgerlige partiene i Alliansen og høyrepopulistene i Sverigedemokraterna (SD) i en avstemning i Riksdagen mandag, da den nyvalgte nasjonalforsamlingen trådte sammen for første gang etter valget 9. september.Lederen for Riksdagen kalles på svensk talmannen, et verv som tilsvarer det den norske stortingspresidenten har. Det er talmannen som får i oppgave å foreslå en statsministerkandidat som kan få støtte av Riksdagen.

Mulig svensk nyvalg

Under mandagens møte skulle det også velges tre nestledere. Dette tok flere timer på grunn av valget av andre nestleder. Normalt sett utløser ikke valget av talmann noen dramatikk, ettersom kutymen er at posten går til landets tredje største parti, som er Sverigedemokraterna. Vänsterpartiet mente imidlertid at SDs kandidat Björn Söder var uakseptabel, og fremmet sin egen kandidat Lotta Johnsson Fornarve. Etter tre avstemningsrunder vant Fornarve med 149 stemmer mot Björn Söders 82. Sverigedemokratene lyktes heller ikke med å få den tredje nestlederposten. Den gikk til Centerns kandidat Kerstin Lundgren, som fikk 272 stemmer mot 69 til Söder, skriver nordic News. Nå gjenstår den vanskelige oppgaven å sette sammen en svensk regjering. Og dermed fortsetter Stefan Løfven på lånt tid, inntil talmannen i Stockholm har funnet en bærekraftig regjering. Eller at det utlyses nyvalg i Sverige.

Ulf Kristersson(M) er førstevalget som statsminister for den nye svenske talmannen

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*