Svenske Anders Runevvad(56) leder danske vestas som som er bedre enn Statkraft på vindkraft(Foto: Cision)
Svenske Anders Runevvad(56) leder danske Vestas som som er bedre enn Statkraft på vindkraft(Foto: Cision)

Vestas tar nye markedsandeler innen vindkraft. Vestas inngikk torsdag en avtale om å kjøpe Availon, en ledende uavhengig leverandør  av teknologitjenester i Rheine i Tyskland, med 400 ansatte og en samlet kapasitet på mer enn 2,6 GW. Availons kjernen markedet i dag erTyskland, men selskapet har betydeligetilbud av tjenester i Østerrike, Italia, Portugal, Spania, Polen og USA. Oppkjøpet styrker Vestas evne til å betjene et bredt spekter av selskaper innen vindturbinteknologi på global basis, noe som kan ramme den norske konkurrenten Statkraft som ble fratatt investeringsmidler i samband med kutt i det norske statsbudsjettet. Kjøpesumen er på totalt 893 millioner norske kroner, skriver Nordens Nyheter.Torbjørn Steen Vice President Communications, Wind Power and Technologies sier i en kommentar til Nordens Nyheter at Statkraft og
Vestas Wind Systems ikke er sammenliknbare konkurrenter.

Gir konkurransefordel

Vestas skriver i en pressemelding at gjennomføring av transaksjonen er betinget av vanlige vilkår for slike oppkjøp, og omfatter godkjennelse fra relevante konkurransemyndigheter. Tansaksjonen er forventet avsluttet i første kvartal 2016. Etter det Nordens Nyheter erfarer, gir dette Vestas en konkurransefordel i forhold til norske Statkraft, som mistet milliarder til investeringer i utlandet etter den norske regjeringens budsjettreduksjoner.

– Oppkjøpet av Availon er et naturlig skritt i retning , noe som kan gi mer lønnsom vekst i servicebransjen. Oppkjøpet styrker vår evne til å yte service til de fleste store vindteknologiselskaper og vil føre til at vi tar markedsandeler på dette området. Availon er en sterk strategisk plattform som utfyller vårt siste oppkjøp av Upwind Solutions i USA , sier konserndirektør Christian Venderby, Vestas Global Service til Nordens Nyheter.

Store i Tyskland

-Det er en glede å ønske Availon velkommen som nye kolleger i Vestas, sier Nils de Baar, styreleder i Vestas Sentral-Europa. Han legger til at Tyskland er Vestas største marked i Europa, og Availons sterke resultater og posisjoner i andre regioner vil utvideen felles tjenesteportefølje og styrke vår posisjon som en ledende global servicepartner. Jeg ser frem til å jobbe med Availons svært profesjonell ledelse og for å sikre at vi utføre og utvide vår totale ordrereserve.

-Vestas og Availon deler de samme verdiene i forhold til sikkerhet, kvalitet, kundetilfredshet, og turbinene er tilgjengelig i størst mulig grad.

At vi forene krefter vil hjelpe oss i enheten til å bli den foretrukne servicepartner på totale porteføljer av vindturbiner for en større spredning av kunder og vindmølleteknologi. Vi ser frem til å være en del av en slik framtidsrettet organisasjon, sier Availons administrerende direktørUlrich Schomakers.

Mangel på industripolitikk

Kjøpesummen for et gjeldfritt Availon er på EUR 88,0 millioner. Kjøpesummen vil bli utbetalt i kontanter. Availon forventer som en  selvstendig gruppe inntekter på EUR 59.800.000 i 2015., Normalisert EBITDA (overskudd) EUR 5,2 millioner. og selskapet har en  forvaltningskapital på ca. EUR 33,3. Availon vil bli inkludert i Vestas ‘regnskaper fra datoen for endelig gjennomføring av transaksjonen,   skriver Hans Martin Smith, Senior Vice President, Investor Relations Vestas Wind Systems A /S  i en pressemelding. BlackRock og Oljefondet har store aksjeposter Vestas, noe som setter Finansdepartementet i Norge opp mot Næringsdepartementet, som forvalter aksjene i Statkraft. Norges Banks Investment Management er nest største eier i Vestas Vinds med 2,63 % av aksjene. Black Rocks samarbeidsselskaper Vanguard og Marathon Asset har 1,88% respektive 4,89 prosent. Vanguard er største eier i Vestas, mens oljefondet er nest størst.

-Denne transaksjonen viser den blå-blå norske regjeringens mangel på  industripolitikk. sier  en talsmann for Arbeiderpartiet, som ønsker å være anonym.

Torbjørn Steen Vice President Communications, Wind Power and Technologies sier i en kommentar til Nordens Nyheter at Statkraft og Vestas Wind Systems ikke er sammenliknbare konkurrenter( Foto: Statkraft)
Torbjørn Steen Vice President Communications, Wind Power and Technologies sier i en kommentar til Nordens Nyheter at Statkraft og
Vestas Wind Systems ikke er sammenliknbare konkurrenter( Foto: Statkraft)

 

Denne artikkelen har 1 kommentar

  1. Nils Petter Tanderø

    Høyre og Frp mangler en strategisk industripolitikk. Det forstår man om man studerer eierstrukturer i grønne internasjonale energiselskaper. Regjeringen Erna Solberg har redusert Statkrafts investeringsbudsjett i kommende år med et betydelig antall milliarder kroner. Samtidig er oljefondet(les Finansdepartementet i Oslo)største aksjonær i det danske energiselskapet Vestas, som har kjøpt en av Europas største konsulentselskaper på vindenergi, for nærmere en milliard kroner. Dette gir dem konkurransemessige fordeler vis-a-vis Statkraft, som er satt flere år tilbake av den norske regjeringens industrifientlige statsbudsjett.

    Sveinung von Hofstein
    Sandefjord

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*