Marcus Wallenberg jr. var med på det norske oljeeventyret for noen år siden, men svvenskene trakk seg ut( Foto: Wallenberg.com)
Marcus Wallenberg jr. var med på det norske oljeeventyret for noen år siden, men svvenskene trakk seg ut( Foto: Wallenberg.com)

Tirsdag annonserte oljeserviceselskapet Aker Solutions at inntil 500 av selskapets ansatte mister jobbene sine. Tilpasningene rammer faste stillinger i Fornebu, Stokke, Moss og Tranby, opplyser selskapet i en melding. Knut Sunde, direktør i Norsk Industri, sier til Dagens Næringsliv at kuttene bare er begynnelsen på en større nedbemanningsbølge som treffer hele landet.Bakgrunnen for kuttene i Aker Solutions er «et vedvarende lavt aktivitetsnivå i markedet», heter det i tirsdagens melding.

Berg og dalbane

I løpet av det siste året har oljeprisen mer enn halvert seg, og utsiktene tyder på at nivået vil forbli lavt en stund. Oljeprisraset rammet selskapene i en periode hvor aktiviteten allerede var på vei ned. Samtidig har oljeprisen plutselig tatt seg opp igjen til over femti dollars fatet. Dagens krise viser viser at statens rolle som aktør og deltager på eiersiden er viktigere  enn før. Øyvind  Eriksen er daglig leder i  Aker ASA, et selskap  med god likviditet og soliditet, men med  svak  lønnsomhet.  Eriksen er styreleder i Aker Kværner Holding, der likviditetsgraden ikke  er  tilfredsstillende, lønnsomheten svak,  mens soliditeten er meget god.

Staten er viktig

Statens indirekte eierskap i Kværner og Aker Solutions, sikrer at hovedkontor og andre sentrale funksjoner forblir i Norge. Spørsmålet er om norsk eierskap, og i særdeleshet statlig eierskap, er avgjørende for at denne kompetansen skal videreutvikles i Kværner, og i Norge. Aftenposten sier nei til statlig eierskap, mens Nordens Nyheter mener at krisen viser hvor viktig statens deltagelse i næringslivet er.  Kanskje bare som minoritetsaksjonær  i viktige selskaper.

Trakk seg ut

Aftenposten skriver at dagens regjering består av to partier som sto på hver sin side da staten gikk inn i Aker-Kværner Holding i 2007. Høyre kritiserte transaksjonen , mens Frp var positiv. Høyre hadde samme holdning til den visjonære Volvo-avtalen i 1978. Hvis det. Regjeringen Solberg kan komme til å vurderer salg av statens eierandel i Aker Kværner Holding, skal ta stilling til et eventuelt salg av statens andel i Aker- Kvværner Holding. Vi husker alle hvordan Marcus Wallenberg jr, styreleder i Saab og storbanken SEB, trakk svenske interesser ut av samarbeidet for noen år siden.Dagens krise viser at nasjonalt eierskap fortsatt er svaret når det røyner på, skriver Nordens Nyheter i en kommentar.

Øyvvind Eriksen ( bildet) og  Kjell Inge Røkke er avhengige av staten med vedvarende lav oljepris( Foto: Aker.com)
Øyvvind Eriksen ( bildet) og Kjell Inge Røkke er avhengige av staten med vedvarende lav oljepris( Foto: Aker.com)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*