Professor Kjell Nordstrøm tror på Sverige etter koronaen(Foto: Atheneas)

Staten som økonomisk aktør blir alt viktigere partner for næringslivet i store og små stater. Dermed får statlige oljefond, som NBIM større betydning. Samlet har den amerikanske økonomiske krisepakken krisepakken en verdi på rundt 2.000 milliarder dollar, som tilsvarer 22 000 milliarder kroner. Det tilsvarer vel to norske oljefond, der fondet i skrivende stund viser vel 10 000 milliarder kroner. Bundestag i Tyskland har vedtatt en krisepakke på 35 000 milliarder kroner, skriver Nordens Nyheter i en kommentar. Svensk økonomi, som har nullrente, og ikke noe oljefond, har større utfordringer enn det rikere Norge, der Nicola Tangen fra AKO-Capital, tar over som sjef i Norwegian Banks Investment Management(NBIM)

Stor arbeidsløshet

Yngve Slyngstad har ledet fondet siden 2008, og før ham ble fondet ledet av Knut Kjær. Torsdag denne uken utser det statlige norske oljefondet ny sjef.Utnevnelsen skjer i en periode der finansmarkedene opplever kraftige aksjefall og store valutasvingninger i kjølvannet av koronakrisen. Krisen har lagt en kraftig demper på global vekst og ført til stor oppgang i arbeidsledigheten i mange land. Oljefondets kroneverdi har den siste måneden svinget mellom 10.800 milliarder kroner og 9.300 milliarder kroner. I Norge søker 250.000 personer om støtte fra staten. Professor i økonomi Kjell Nordstrøm, kjent svensk foredragsholder sier til svensk TV 4 torsdag, at Sverige har en positiv økonomisk fremtid etter den midlertidige koronakrien.

Sentralbanksjef Øystein Olsen blir viktigere(Foto: Flickr/ Norges Bank)

Ti tusen milliarder

Samlet har den amerikanske økonomiske krisepakken krisepakken en verdi på rundt 2.000 milliarder dollar, som tilsvarer 22 000 milliarder kroner. Det tilsvarer vel to norske oljefond, der fondet i skrivende stund viser vel 10 000 milliarder kroner. Bundestag i Tyskland har vetatt en krisepakke på 35 000 milliarder kroner, melder SVT. Krisepakken i amerikansk økonomien, er den største som noen gang er lagt frem i USA, og inneholder dermed mer midler enn hva man brukte under finanskrisen for tolv år siden.

Johna Maynard Keynes( Foto: Wikipedia)

Flyselskaper støttes

Rundt 500 milliarder dollar(5000 milliarder kroner) er satt av til å støtte selskaper i form av garantiordninger og hjelp. Dette inkluderer 50 milliarder dollars til de amerikanske flyselskapene, ifølge Bloomberg. Den norske regjeringen stiller 300 milliarder dollars eller 3000 milliarder kroner til disposisjon for flyselskapet Norwegian. I USA har man en debatt om amerikanske skattebetalere skal forhondre en konkurs i feks flyprodusenten Boeing. Samtidig er det satt av 350 milliarder dollar(3500 milliarder kroner) til å hjelpe små bedrifter. Helsetjenesten skal også få penger i form av 150 milliarder dollar(1500 milliarder kroner) til sykehus for innkjøp av utstyr.

Oljefondets nye sjef

På en pressekonferanse torsdag vil Slyngstad presentere fondets utvikling hittil i 2020, før den nye sjefen i Oljefondeet, Nicolai Tangen ble presentert av sentralbanksjef Øystein Olsen. Blant dem som stod på søkerlisten til stillingen var fondets nestleder Trond Grande, Pål Renli i Alfred Berg og direktør for markeder og IT Olav Bø i Norges Bank, ifølge E24. Det ble altså den London-baserte økonomen Nicolai Tangen fra AKO Capital, som fikk jobben. Dermed vil den amerikanske økonomen John Maynard Keynes få større betydning i fremtiden, på bekostning av Adam Smith, skriver Norden Nyheter i en kommentar.

Sentralbanksjef Stefan Ingves( Riksbanken)

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*