Deter ingen hemmelighet at nordmenn er glade i å handle på nett. Desiste årene har netthandelen nærmest eksplodert, i takt med atbutikker og kjøpesentre taper terreng. Fordelene med netthandel ermange og her ser du noen av de viktigste:

  • Man finner lett produktet man leter etter, samt nettbutikken som tilbyr den beste prisen.
  • Nettbutikken har ingen kø og betalingen tar kun noen få klikk å gjennomføre.
  • Handelen er trygg så lenge man betaler med kredittkort.


En undersøkelse fra Postnord (2017) viste at 65% av alle netthandlere betaler med bankkort eller kredittkort. Det er liten grunn til å tro at dette tallet har falt i 2019. Og det til tross for at mange nordmenn i følge NRK.no fortsatt ikke forstår hvilke fordeler det fører med seg å handle med kredittkortet på nett.

Tryggere handel

Kredittkort er en av de tryggeste betalingsmåtene på nett på grunn av bestemmelsene i finansavtaleloven. Kort forklart sier loven at kredittyter er ansvarlig inntil produktet leveres til kjøperen.

Kortet gir i tillegg beskyttelse mot svindel på nett, dersom man aldri mottar produktet man kjøpte eller tjenesten man betalte for. Dette er spesielt viktig hvis man kjøper varer med kortet fra utlandet.

Skulle butikken gå konkurs vil det også dekkes inn av kredittkortselskapet. Å søke om erstatning fra kredittyteren krever at man først har forsøkt å få til en løsning med selgeren, og kan bevise at man har lidt et uforskyldt tap.

Også andre fordeler

Utover fordelene knyttet til handel på nett er det også mye penger å spare i form av cashback og bonuspoeng. Reglene her varierer veldig i henhold til hvilket kort det er snakk om. Det er vanlig at noen kort har cashback avslag knyttet til spesifikke produkter. Et eksempel er kredittkort med cashback på bensin – www.kredittkortinfo.no/bensinkort/.

Bonuspoeng kan derimot inkludere en lang liste med ulike belønningsformer. En type bonus knytter seg f.eks til avslag når du spiser på utvalgte restauranter, eller ved overnatting hos én hotellkjede. En annen type bonus er den som gis i form av gaver eller belønninger fra kortselskapene. Noen kortselskap sender jevnlig ut belønninger til medlemmene sine.

Viktig å betale ned raskt

For å dra nytte av kredittkortene er det viktig at du betaler ned gjelden så raskt som mulig. Da unngår du høye renter ved at det overgår den rentefrie nedbetalingstiden.

Kortselskapene lar deg låne pengene gratis, så fremt du betaler tilbake innen denne tidsperioden (som oftest er det snakk om 50 til 60 dager). Husk at kortene fort kan ha en effektiv rente på alt fra 20 til 30%, som er ekstremt høyt (til og med sammenlignet med et forbrukslån). Kredittkortgjeld kan fort gi folk betalingsproblemer som følge av de høye rentene på kreditten, med behovet for refinansiering som et påfølgende resultat.

For å få oversikt over hvor mye penger man har, bør man sette opp et budsjett. Har man oversikt over hvor pengene går ut, og når penger kommer inn, blir det lettere å beregne hvor mye penger som gjenstår for å betale kredittbeløpet innen forfallsdatoen.

Tips for kredittkortbruk

Netthandelkan skje kjapt og effektivt, men det finnes grep som gjør at man kangjøre handelen enda tryggere. For det første er det en tollgrensepå 350 kroner når du handler varer fra utlandet. Det betyr ganskeenkelt at du må betale moms på det beløpet som overskrider 350kroner.

For det andre bør du på forhånd undersøke hvilkekreditkort som er best i henhold til ditt behov. Skal du kjøpe elektronikk kan dufor eksempel vurdere å bruke et av de kortene som gir avslag i slikebutikker. Det samme prinsippet gjelder ved kjøp av flyreiser ellerandre tjenester som ofte har spesialtilbud forkredittkorteiere.

Eksempelrente:kr25.000,-, 1 års nedbetalingstid, effektiv rente 20,75%: Renter oggebyrer kr 2.646,-. Totalt å tilbakebetale: kr. 27.646,-.

Dette er betalt innhold for AS Nordens Nyheter.

Skriv en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*